6 op 10 jongeren bezorgd over stijgende prijzen en geldproblemen

14 november 2022

6 op de 10 jongeren in Nederland zegt zorgen te hebben door het stijgen van de prijzen in het afgelopen jaar. Ook geeft 1 op de 5 jongeren aan thuis met geldzorgen te maken te hebben. Dat veroorzaakt bij deze jongeren stress, frustratie, boosheid en verdriet. Ruim een kwart (28 procent) van die jongeren praat daar met niemand over. Dat blijkt uit een representatieve peiling van UNICEF Nederland, waarin ruim duizend jongeren, van tien tot achttien, zijn gevraagd naar hun ervaringen met geldzorgen.  

Infographic Armoede met cijfers

Schaamte over geldzorgen thuis

‘Ik kan mijn vrienden niet thuis uitnodigen, want dat kost extra geld voor eten en drinken'', zegt één van de deelnemers aan de jongerenopiniepeiling.  Één op de vijf (18%) van de jongeren met geldzorgen zich schaamt voor de geldzorgen thuis. Dat vinden we zorgwekkend. Jongeren krijgen heel goed mee wat er aan de hand is. Maar als een kwart van de jongeren met niemand praat over de geldzorgen die zij ervaren, zal dat effect hebben op hun mentale welzijn en gevolgen hebben voor de mate waarin ze kunnen deelnemen in de samenleving. Door de zorgen bespreekbaar te maken, kunnen jongeren aangeven wat zij nodig hebben en kunnen ouders en professionals rond het kind kijken welke mogelijkheden daarvoor zijn. 

‘We zitten alleen nog maar thuis’, zegt een van de jongeren in de jongerenopiniepeiling. Een ander vertelt: ‘Ik merk het aan oudere kleren, waar ik ook niet mee mag spelen’. Weer andere jongeren zeggen: ‘Wij stoken hout om de verwarming uit te laten’ en ‘Ik vind het zielig voor mijn moeder’.   

Stel kind centraal bij aanpak armoede

UNICEF roept landelijke en lokale overheden op om kinderen centraal te stellen bij de aanpak van geldproblemen en armoede. Zo kunnen kinderen volwaardig mee blijven doen ondanks geldzorgen van henzelf of hun ouders. Dit is belangrijk omdat opgroeien in armoede de kans vergroot dat kinderen zich minder goed kunnen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat armoede wordt voorkomen en aangepakt. Ook moeten we niet het belang van het luisteren naar kinderen en jongeren verwaarlozen. Door actief om hun mening te vragen, is er beter zicht op de problemen die jongeren ervaren en wat zij nodig hebben.    

Jongerenopiniepeiling UNICEF  

De peiling onder kinderen en jongeren van 10-18 jaar is de derde in een reeks onderzoeken die UNICEF Nederland dit jaar uitvoert. De kinderrechtenorganisatie doet de peilingen om te onderzoeken wat kinderen en jongeren bezighoudt en om op die manier de stem van jongeren te kunnen laten horen