Meer dan 27 miljoen kinderen in gevaar door recordaantal overstromingen

9 november 2022

UNICEF waarschuwt dat alleen al dit jaar ten minste 27,7 miljoen kinderen in 27 landen hard zijn geraakt door verwoestende overstromingen. Deze zijn voor een deel veroorzaakt door klimaatverandering. Door de overstromingen lopen deze kinderen een hoger risico op ondervoeding en kunnen gevaarlijke ziekten zoals cholera en malaria zich makkelijker verspreiden Het aantal kinderen dat is getroffen in landen als Tsjaad, Gambia, Pakistan en Noordoost-Bangladesh is het hoogste in meer dan 30 jaar.

Jongens in overstromingswater Pakistan

Kinderen vinden hun weg naar huis door vervuild overstromingswater in Pakistan

Kinderen vinden hun weg naar huis door vervuild overstromingswater in Pakistan

Van de 27,7 miljoen getroffen kinderen behoort het grootste deel al tot de meest kwetsbare groepen. Ze lopen een groot risico op verdrinking, ziekten, ondervoeding, leerstoornissen, geweld en ze hebben vaak geen schoon drinkwater. Tijdens de COP27 klimaatconferentie in Egypte brengt UNICEF deze gegevens naar buiten.

Nasleep nog gevaarlijker dan overstroming zelf

De gevolgen van de overstromingen zijn vaak dodelijker voor kinderen dan de extreme weersomstandigheden die overstromingen veroorzaken. Door de overstromingen in 2022 konden gevaarlijke ziekten zoals, malaria, cholera en diarree zich sneller verspreiden onder kinderen. Ook raakten meer kinderen ondervoed als gevolg van de overstromingen.

''De klimaatcrisis is hier. Op veel plaatsen zijn de overstromingen de ergste in een generatie, of zelfs in meer generaties. Kinderen wereldwijd lijden op een schaal die hun ouders nooit hebben meegemaakt.'' zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

“We zien dit jaar wereldwijd ongekende overstromingen en een explosieve toename van de levensbedreigende gevolgen voor kinderen”

Suzanne Laszlo

Ondervoeding in Pakistan, voedselschaarste in Tsjaad, cholera-uitbraak in Malawi

1 op de 9 kinderen onder de 5 jaar bleek in ziekenhuizen in overstroomde gebieden in Pakistan, te lijden aan ernstige ondervoeding. In Tsjaad werd 465.030 hectare aan landbouwgrond verwoest. Hierdoor kunnen nog minder mensen aan voedsel komen. De voedselonzekerheid is zelfs nog hoger dan tijdens het conflict in 2013 en 2016 in Tsjaad. In Malawi zorgden stortregens en overstromingen in januari voor grote schade aan water- en sanitaire systemen, dit veroorzaakte een cholera-uitbraak. Door de uitbraak verloren 203 mensen het leven, waaronder 28 kinderen. Nog steeds zijn er 1.631 kinderen besmet met cholera.

Belangrijke systemen beschadigd of verwoest

Naast het bedreigen van het leven van miljoenen kinderen, hebben de overstromingen belangrijke systemen en infrastructuren verstoord. Ook raakten talloze gezinnen hun huis kwijt. In Pakistan zijn bijna 27.000 schoolgebouwen beschadigd of verwoest door de overstromingen. 2 Miljoen kinderen kunnen daardoor niet naar school. In Zuid-Soedan zijn 95 voedingscentra ondersteund door UNICEF geraakt door de overstromingen. Dit belemmert de levering van levensreddende voeding aan 92.000 kinderen.

Snelle verandering noodzakelijk

UNICEF roept regeringen en grote bedrijven op om de CO2-uitstoot snel te verminderen, maar ook om zo snel mogelijk in actie te komen om kinderen te beschermen tegen klimaatverwoesting.  Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door snel aanpassingen te doen aan water-, gezondheids- en onderwijssystemen zodat ze bestand zijn tegen overstromingen en droogte. De VN waarschuwden dat sommige gemeenschappen dreigen te verhongeren als er niet snel meer maatregelen worden genomen tegen klimaatverandering. ‘Genoeg is genoeg. Kinderen betalen nu de prijs voor een klimaatramp die ze niet zelf hebben veroorzaakt. Er staan levens op het spel. Ze hebben nu actie nodig,’ Aldus de UNICEF-delegatie op de klimaatconferentie in Egypte.