Nu al 559 miljoen kinderen regelmatig blootgesteld aan hittegolven

25 oktober 2022

559 miljoen kinderen wereldwijd maken nu meerdere periodes in een jaar (extreme) hittegolven mee.  Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat dit aantal in 2050 zal toenemen tot alle kinderen wereldwijd.

meisje met jerrycan Somalië

De 10-jarige Hilbo draagt een jerrycan gevuld met water. Ze loopt richting een tijdelijk opvangkamp in Dollow, Somalië waar ze woont. Door de uitblijvende regen en de mislukte oogsten werd ze gedwongen met haar familie te vluchten. 

De 10-jarige Hilbo draagt een jerrycan gevuld met water. Ze loopt richting een tijdelijk opvangkamp in Dollow, Somalië waar ze woont. Door de uitblijvende regen en de mislukte oogsten werd ze gedwongen met haar familie te vluchten. 

Extra risico voor kinderen

Hitte in het bijzonder, heeft grote gevolgen voor kinderen omdat zij hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren dan volwassenen. Hoe meer hittegolven kinderen meemaken, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen, zoals chronische luchtwegaandoeningen, astma en hart- en vaatziekten. Baby's en jonge kinderen lopen het grootste risico te overlijden door hitte. Hittegolven hebben ook grote gevolgen voor de omgeving van kinderen, hun veiligheid, onderwijs en toegang tot water en voedsel. 

Hevigste toename in het noorden

Momenteel leeft al 1 op de 3 kinderen in landen met extreem hoge temperaturen en wordt bijna 1 op de 4 kinderen blootgesteld aan één of meerdere hittegolven per jaar. Dat zal alleen maar erger worden, zelfs als we uitgaan van de meest gunstige scenario’s van de opwarming van de aarde. Kinderen in noordelijke regio's, met name Europa, zullen te maken krijgen met de ergste toename van hevige hittegolven. Ook zal in 2050 bijna de helft van alle kinderen in Afrika en Azië te maken krijgen met langdurige blootstelling aan extreem hoge temperaturen.

‘Koudste jaar van ons leven’

‘’Ondanks de extreem hoge temperaturen die we dit jaar wereldwijd hebben gezien, zal dit waarschijnlijk het koudste jaar van de rest van ons leven zijn,’’ zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘’Op de Klimaattop (COP27) die binnenkort in Egypte gaat plaatsvinden, moeten regeringsleiders alles op alles zetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit is nodig om een klimaatramp te voorkomen.’’ De wereldwijde uitstoot moet in 2030 dalen met ten minste 45 procent. Als we daarin slagen, kan de opwarming beperkt blijven tot 1,5 graden.

Extreme gevolgen van klimaatverandering

Door klimaatverandering neemt droogte toe, waardoor vee sterft, oogsten mislukken en mensen honger lijden. UNICEF zegt dat nu al meer geïnvesteerd moet worden om ondervoeding te voorkomen en om ondervoede kinderen, moeders en kwetsbare groepen te behandelen.

Volgens UNICEF moeten overheden zorgen dat voorzieningen die kinderen beschermen zich voorbereiden op klimaatverandering. Deze voorzieningen, zoals toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, eten en schoon drinkwater, zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Rijkere landen hebben eerder beloofd meer geld te investeren in deze belangrijke veranderingen. UNICEF roept deze landen op dit ook echt te doen.