UNICEF helpt kwetsbare gezinnen in Oekraïne dankzij Giro555

19 oktober 2022

Met geld uit de opbrengst van de nationale Giro555-actie voor Oekraïne, heeft UNICEF de afgelopen maanden noodhulp kunnen bieden aan kwetsbare kinderen en hun families. Met onder meer medische benodigdheden en geldhulp helpt UNICEF gezinnen zich nu voor te bereiden op de strenge winter.  

Jongen in de tuin bij zijn beschadigde huis in Oekraïne

De 6-jarige Denys in de achtertuin van zijn huis in Shybene, Oekraïne. Het huis is afgebrand door zware beschietingen. Door de oorlog zijn miljoenen Oekraïense gezinnen gedwongen hun huizen te verlaten. 

De 6-jarige Denys in de achtertuin van zijn huis in Shybene, Oekraïne. Het huis is afgebrand door zware beschietingen. Door de oorlog zijn miljoenen Oekraïense gezinnen gedwongen hun huizen te verlaten. 

De kinderen en gezinnen in Oekraïne hebben inmiddels lange maanden van verwoesting en ontheemding doorstaan. Meer dan 1.000 kinderen zijn gedood of gewond, onder meer door het gebruik van explosieven. Miljoenen mensen in het land hebben humanitaire hulp nodig. Bijna twee derde van de Oekraïense kinderen is ontheemd in Oekraïne of gevlucht naar buurlanden of verder. UNICEF werkt in Oekraïne en in de aangrenzende landen dag en nacht aan het verlenen van levensreddende hulp aan kinderen, onder meer dankzij de donaties die het Nederlandse publiek deed aan de nationale Giro555-actie voor Oekraïne.

Levensreddende hulp aan kinderen

De nationale actie van Giro555 heeft tot nog toe bijna 175,5 miljoen euro opgebracht. Een deel daarvan is door UNICEF de afgelopen maanden ingezet om noodhulp te verlenen. Zo leverde UNICEF ambulances en werden op verschillende plekken Spilno spots ingericht: kindvriendelijke ruimtes in gebieden die zwaar getroffen zijn door gewapende vijandelijkheden. Ook zorgt UNICEF in Oekraïne voor geldhulp aan kwetsbare families, bijvoorbeeld gezinnen met een chronisch ziek kind. Met de geldhulp van UNICEF kunnen mensen zelf bepalen wat voor hun gezin het hardst nodig is en medicijnen of andere benodigdheden kopen. Het geld wordt door gezinnen ook gebruikt om zich voor te bereiden op de winter. Vanaf midden november duikt de temperatuur in het land vaak razendsnel naar beneden.

Actievoorzitter van Giro555 Kees Zevenbergen: ‘Dankzij de enorme opbrengst van deze actie en snel handelen van de hulporganisaties hebben we al in de eerste maanden zoveel kunnen doen. Samen hebben we een enorme spreiding en diversiteit aan hulpprogramma’s voor Oekraïners kunnen realiseren. De komende maanden zal het erom gaan dat we deze mensen op een veilige en menswaardige manier door de winter heen krijgen. Dat wordt een pittige uitdaging.’

NOS bezoekt hulpprogramma’s

Ruim zeven maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor Oekraïne bezocht programmamaker Jeroen Pauw voor de NOS het land in oorlog. Pauw ging naar plekken waar met Giro555-geld hulp wordt geboden of waar hulp nodig is en maakt de balans op. De reportage laat de verwoestingen en de totale ontwrichting van de levens van Oekraïners zien en belicht welke steun zij de komende jaren nodig zullen hebben.

Pauw in Oekraïne, woensdag 19 oktober, 21.27-22.18 uur, NPO 1