Kinderarmoede in Oost-Europa en Centraal-Azië hard gestegen door de oorlog

17 oktober 2022

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een onevenredige stijging van kinderarmoede in Oost-Europa en Centraal-Azië. De grootste stijging is te zien in Rusland en Oekraïne. Ruim 10,4 miljoen extra mensen zijn in het afgelopen jaar in armoede geraakt. Hieronder zijn ook vier miljoen kinderen. Terwijl kinderen maar 25 procent van de bevolking uitmaken is tegelijkertijd wel 40 procent van de mensen onder de armoedegrens kind. Dat blijkt uit een studie van UNICEF.  

Masha in Oekraïne

De 9-jarige Masha in Oekraïne.

De 9-jarige Masha in Oekraïne.

Het rapport, met data uit 22 landen in de regio, laat zien dat kinderen het hardst worden geraakt door de verwoestende (economische) impact van de oorlog in Oekraïne. Rusland is goed voor bijna driekwart van de totale toename van de kinderarmoede. Het aantal kinderen dat onder de armoedegrens valt, steeg daar met 2,8 miljoen. In Oekraïne steeg het aantal kinderen in armoede met een half miljoen, gevolgd door Roemenië waar 110 duizend kinderen extra in armoede kwamen.  

Zorgwekkende gevolgen

UNICEF waarschuwt dat de ontwikkelingen ernstige gevolgen kunnen hebben. Zoals een sterke stijging van kindersterfte en kinderen die moeten stoppen met school. Als deze gezinnen nu niet ondersteund worden, zal de harde stijging van kinderarmoede vrijwel zeker resulteren in minder kinderen op school, verlies van levens, en een somber toekomstperspectief van kinderen. Alleen al dit jaar kan de stijging leiden tot 4500 kinderen die sterven voor hun eerste verjaardag, en 117 duizend kinderen die school verlaten, blijkt uit de studie van UNICEF.  

Ongelijkheid speelt een grote rol als het gaat over de gevolgen van de armoedeval. Hoe armer een gezin is, hoe groter het deel van het inkomen dat wordt besteed aan basisbehoeften. Dat zorgt voor geldtekort voor belangrijke andere behoeften zoals gezondheidszorg en onderwijs, volgens de studie van UNICEF. Armoede van kinderen zorgt ook voor groter risico op geweld, uitbuiting en misbruik van kinderen.  

Oproep tot steun

UNICEF roept op tot structurele en bredere steun voor sociale voorzieningen in de landen waar kinderarmoede het hardst is gestegen. Ook vragen ze dat er sneller geld wordt besteed aan programma’s die hulp bieden aan kwetsbare kinderen en hun gezinnen.