Utrechtse schoolklas wint eerste prijs op UNICEF Kinderrechten Filmfestival

7 juli 2022

Groep 7 van basisschool de Odyssee uit Utrecht heeft de eerste prijs gewonnen op het landelijke UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Als verrassing mocht de klas nóg een film opnemen met filmmaker, filmcoach en acteur Freek Commandeur en Klaasje Meijer, bekend van K3. Die film gaat vandaag om 16 uur in première op het populaire YouTube-kanaal van KRFF. In 2021 werden de video’s op het kanaal ruim 22 miljoen keer bekeken. 

Nb krff

Winnaars van het Kinderrechten Filmfestival

De film ‘Het geheim van de juf’ van groep 7 van de Odyssee werd uitgekozen als beste inzending. Klaasje Meijer verraste de klas met confetti, taart en kinderchampagne. “In deze film spelen zetten de leerlingen overtuigend en met veel humor hun rol neer. Je wordt meegesleept in het verhaal. Ook de manier waarop zij het gekozen kinderrecht uitlichten is origineel en helder uitgewerkt, waardoor voor iedereen te begrijpen is dat ‘recht op privacy’ heel belangrijk is,” aldus Klaasje.  

De klas was door het dolle heen. “Ik had niet verwacht dat wij de prijs zouden winnen voor 'beste kinderrechtenfilm’, maar ik ben er heel blij mee. We hebben hard gewerkt aan de film. Eerst wist ik nog niet zoveel over kinderrechten, maar door het maken van de film nu wel,” vertelt één van de leerlingen. 

Grappige scripts 

Basisschool de Odyssee maakte een film over artikel 16 uit het Kinderrechtenverdrag: het recht op privacy. De film ‘Het geheim van de juf’, die 10 minuten duurt, gaat over de nieuwe juf in groep 7 die allemaal dingen van leerlingen weet die niemand anders weet. In de film gaat de klas op onderzoek uit hoe dat kan. De kinderen werden geholpen met het script en de opnames van de film door een filmcoach van Hollywood in de Klas, dat filmeducatie voor kinderen verzorgt. 

Als prijs mogen de kinderen samen met Freek en Klaasje nog een film opnemen. Deze kinderrechtenfilm gaat over de winst van de kinderrechtenfilm en er komen elementen in naar voren van bloopers en andere toffe highlights van afgelopen jaar. 

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is het filmproject voor groepen 6, 7 of 8, waarbij kinderen spelenderwijs leren over kerndoelen als burgerschap, mediawijsheid en kinderrechten. De films van KRFF gaan namelijk allemaal over rechten uit het Verdrag van de Rechten van het Kind. Klassen kunnen zelf een idee insturen aan de hand van tekeningen, gedichten of een video en maken zo kans op een gratis filmproject bij hen op school. Iedere donderdag verschijnt een nieuwe film op het YouTube-kanaal van het Kinderrechten Filmfestival (173.000 abonnees).