UNICEF jongerenpanel maakt spel voor vluchtelingenkinderen

1 juli 2022

Op woensdag 29 juni lanceerde het UNICEF jongerenpanel een bijzonder spel: de Cultuur Mix. In het spel staat trots zijn op jezelf en je afkomst centraal. De Cultuur Mix is gemaakt voor alle kinderen in Nederland die wonen in asielopvanglocaties.   

De lancering van het spel de Cultuur Mix

Het UNICEF jongerenpanel overhandigt het spel de Cultuur Mix aan Time4You, gemeente Maasdriel en UNICEF Nederland.

Het UNICEF jongerenpanel overhandigt het spel de Cultuur Mix aan Time4You, gemeente Maasdriel en UNICEF Nederland.

Kinderen in opvanglocaties 

Het UNICEF-kantoor was op woensdagmiddag goed gevuld. Het jongerenpanel had vrienden, familie, oud-panelleden en medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland, Time4You en verschillende gemeentes uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de lancering van de Cultuur Mix. Na een korte introductie van het panel zelf, gingen de jongeren met elkaar en het publiek in gesprek. Aan de hand van quizvragen werden de toeschouwers uitgedaagd om na te denken over hoe het leven voor kinderen in AZC’s eruitziet, wat een ruimte kindvriendelijk maakt en waarom we hier in Nederland (nog) niet genoeg over weten. 

Het recht op een eigen cultuur 

Ieder jaar werkt het jongerenpanel aan een eigen project. Dit jaar wilden zij zich inzetten voor kinderen in asielopvanglocaties. “Het onderwerp stond eerst niet aan de top van mijn prioriteitenlijstje,” vertelt één van de panelleden. “We weten allemaal dat het erg is, maar je hebt je er nog niet echt in verdiept. Maar ik ben heel blij dat we dit onderwerp hebben gekozen. Ik weet nu dat er nog heel veel moet gebeuren en ik ben blij dat wij als panel hier iets aan hebben bijgedragen.”  

Het panel bedacht een spel waarmee kinderen meer leren over het recht op een eigen cultuur. Dat recht staat beschreven in artikel 30 van het Kinderrechtenverdrag. Het jongerenpanel, waarin verschillende culturen zijn vertegenwoordigd, koos juist dit artikel om een spel te maken voor kinderen voor wie trots zijn op hun eigen cultuur niet vanzelfsprekend is. “We wilden graag iets betekenen voor onze leeftijdsgenoten in de asielopvang. Al snel kwamen we erachter dat deze kinderen en jongeren lang niet altijd trots zijn op hun eigen cultuur. Soms vanwege de reden van hun vertrek uit hun geboorteland, of door de verhalen die ze over hun land horen. Dat vinden we jammer, want juist cultuur is een belangrijk onderdeel van je identiteit en van wie je bent. Daar mag je trots op zijn!” vertelt een panellid. 

Cultuurmix lancering2

Positieve reacties 

De spellen worden beschikbaar gemaakt voor alle kinderen die in een opvanglocatie verblijven. Zo is het spel overhandigd aan VluchtelingenWerk Nederland, die de Cultuur Mix met het project Time4You in opvanglocaties gaat spelen. “We informeren kinderen op een speelse manier. Dit is mooi materiaal om in gesprek te gaan over je eigen cultuur,” zei Anja de Groot van Time4You. Ook Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, nam het spel in ontvangst. “UNICEF wil dat de opvang kindvriendelijk is en het spelen van de Cultuur Mix draagt daaraan bij”. Als laatste bedankte Esther Ekkel van de gemeente Maasdriel het panel. “Wij vangen 250 Oekraïense vluchtelingen op, waaronder veel kinderen. Ik hoop dat in de zomervakantie veel kinderen dit spel gaan spelen!”  

Ook de reacties na afloop waren positief. “Het is hartverwarmend dat Nederlandse jongeren zich op deze manier hebben ingezet voor hun leeftijdsgenoten in een AZC. Het geeft energie aan onze medewerkers om te zien dat anderen ook begaan zijn met onze bewoners,” gaf een medewerker van het COA aan.