Nederlands kinderen angstig door oorlog in Oekraïne

6 april 2022

De oorlog in Oekraïne houdt kinderen en jongeren in Nederland volop bezig. Meer dan de helft van de 10- tot 18-jarigen denkt er vaak aan. Twee van de drie jongeren voelen zich verdrietig of angstig. Bijna de helft van de kinderen en jongeren is bang dat er ook in Nederland oorlog komt.

Meisje op trap met hoofd in handen

Impact van de oorlog

Ruim 1000 kinderen werden gevraagd wat de impact van de oorlog is om hun gevoel en 96% gaf aan aan oorlog in Oekraïne te denken, waarvan de helft regelmatig of vaak. Omgerekend gaat het om zo’n 1,5 miljoen jongeren. Iets minder dan de helft van deze kinderen en jongeren is bang dat de oorlog ook in Nederland uitbreekt, terwijl nog eens ruim een derde van de kinderen hoopvol is dat de oorlog goed gaat aflopen. Basisschoolleerlingen denken vaker dan middelbare scholieren dat er ook in Nederland oorlog komt. Op de middelbare school voelen kinderen zich dan juist vaker machteloos.

"Meer dan 1,5 miljoen jongeren denken aan de oorlog in Oekraïne"

Alle cijfers op een rij

Bekijk de infographic

Zorgen delen

Kinderen en jongeren kunnen hun zorgen gelukkig goed delen, bijvoorbeeld met ouders, vrienden en op school. Vier op de vijf kinderen praten met hun ouders over de oorlog in Oekraïne en ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen met leeftijdsgenoten. Ook op school is er aandacht voor de oorlog in Oekraïne: 92% van de basisschoolleerlingen geeft aan dat er tijdens de les over wordt gepraat. Dit is een stuk méér dan bij middelbare scholieren, van wie 81% aangeeft dat er tijdens de les over gesproken wordt. Kinderen op de basisschool praten vaker dan middelbare scholieren met hun ouders over de oorlog in Oekraïne.

UNICEF benadrukt dat het in het belang van kinderen en jongeren is dat zij thuis en op school over hun zorgen kunnen praten. Door hun gevoelens serieus te nemen, kunnen mensen in hun omgeving zorgen en angsten verminderen. Wij hebben in de afgelopen weken 40.000 leerkrachten voorzien van gesprekstips en online advies aan ouders.  

In actie

Eén op de drie Nederlandse kinderen komen in actie voor de Oekraïners, vooral basisschoolleerlingen. Een op de vijf komt nu nog niet in actie maar is wel van plan dit te gaan doen.  Zo hielpen kinderen met het inzamelen van lege flessen voor statiegeld of met een sponsorloop op school.

Jongerenpoll UNICEF

De peiling onder kinderen en jongeren van 10-18 jaar is de eerste in een reeks onderzoeken die UNICEF Nederland dit jaar zal doen. We doen de peilingen om te onderzoeken wat kinderen en jongeren bezighoudt en om op die manier de stem van jongeren te kunnen laten horen. Door hun mening te horen en hier rekening mee te houden, is het mogelijk om beleid aan te laten sluiten bij hun wensen waardoor er veel kindgerichter gehandeld kan worden in de praktijk.