Meer dan de helft van de Oekraïense kinderen ontheemd na maand oorlog

24 maart 2022

In de afgelopen vier weken zijn 4,3 miljoen Oekraïense kinderen ontheemd geraakt. Dat is meer dan de helft van de 7,5 miljoen kinderen die het land telt. Meer dan 1,8 miljoen Oekraïense kinderen zijn gevlucht naar buurlanden en 2,5 miljoen kinderen zijn ontheemd in het land zelf. UNICEF waarschuwt dat aanhoudend geweld in Oekraïne leidt tot een kinderrechtencrisis die generaties kan duren.

De Oekraïense Dasha (4 jaar) met haar grootmoeder Natalia in een Blue Dot van UNICEF in Palanca, Moldavië. 

De Oekraïense Dasha (4 jaar) met haar grootmoeder Natalia in een Blue Dot van UNICEF in Palanca, Moldavië. 

De Oekraïense Dasha (4 jaar) met haar grootmoeder Natalia in een Blue Dot van UNICEF in Palanca, Moldavië. 

Nare mijlpaal

‘De oorlog heeft geleid tot het grootste aantal kinderen dat ontheemd en op de vlucht is in zo korte tijd sinds de Tweede Wereldoorlog’, aldus UNICEF-directeur Catherine Russell. ‘Dit is een grimmige mijlpaal die blijvende gevolgen kan hebben voor toekomstige generaties. De veiligheid en het welzijn van kinderen en de toegang tot noodzakelijke voorzieningen worden ernstig bedreigd door non-stop gruwelijk geweld.’

Volgens VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari 78 kinderen gedood en 105 gewond geraakt in Oekraïne. Dit zijn alleen de door de VN bevestigde berichten. De werkelijke cijfers zijn waarschijnlijk veel hoger.

Onze hulp

Intussen zet UNICEF samen met partnerorganisaties alles op alles om kinderen in Oekraïne en in de aangrenzende landen te bereiken met humanitaire hulp. In Oekraïne heeft UNICEF medische benodigdheden geleverd aan 49 ziekenhuizen in 9 regio's, waaronder Kiev, Kharkiv, Dnipro en Lviv, om zorg aan 400.000 moeders, pasgeboren baby's en kinderen te kunnen verlenen. UNICEF blijft water en hygiëneartikelen verspreiden op belegerde plaatsen en breidt het aantal mobiele kinderbeschermingsteams in de acute conflictgebieden uit van 22 naar 50. Ook heeft de VN-kinderrechtenorganisatie 63 vrachtwagens laten rijden met levensreddende hulpgoederen voor meer dan 2,2 miljoen mensen. In de komende weken zal UNICEF beginnen met financiële bijstand aan de meest kwetsbare gezinnen en kindvriendelijke ruimtes inrichten op belangrijke plekken in het hele land.

UNICEF biedt hulp en bescherming aan de miljoenen kinderen en gezinnen die uit Oekraïne zijn gevlucht. UNICEF en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben in samenwerking met regeringen en maatschappelijke organisaties 'Blue Dots' neergezet: veilige one-stop-ruimtes voor kinderen en vrouwen die op de vlucht zijn. In deze 'Blue Dots' geeft UNICEF belangrijke informatie en bescherming aan reizende gezinnen en hulp bij het identificeren van kinderen die zonder begeleiding of familie op de vlucht zijn. 'Blue Dots' zijn gevestigd in de aangrenzende landen waar Oekraïense kinderen en vrouwen worden opgevangen. Het aantal zal de komende dagen worden uitgebreid met onder meer 20 'Blue Dots' in Polen.

Meer over de Blue Dots lees je hier

In Nederland

UNICEF zorgt er in Nederland voor dat onbegeleide kinderen niet van de radar verdwijnen en snel de juiste zorg en bescherming krijgen. Organisaties en particulieren worden bijvoorbeeld geïnformeerd over de noodzaak van registratie en begeleiding door de Raad voor de Kinderbescherming en voogdijinstelling NIDOS. Ook informeert en adviseert UNICEF gemeenten over het opzetten van kindvriendelijke opvang waarin kinderrechten worden gewaarborgd. Onderdeel daarvan is ondersteuning bij het organiseren van kindvriendelijke ruimtes waar kinderen onder begeleiding van getrainde vrijwilligers tot rust kunnen komen en weer even kind kunnen zijn.  

Verwoestende gevolgen

De oorlog in Oekraïne heeft verwoestende gevolgen voor de toegang tot basisvoorzieningen en infrastructuur in het land. Ondanks intensieve inspanningen om een ​​veilige, snelle en ongehinderde humanitaire toegang te garanderen, zijn er in de zwaarst getroffen gebieden aanzienlijke uitdagingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de afgelopen vier weken 52 aanvallen gemeld op gezondheidszorgfaciliteiten. Het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschap meldt schade aan meer dan 500 scholen en onderwijsfaciliteiten. Naar schatting hebben 1,4 miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon water. Meer dan 450.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot 23 maanden hebben snel aanvullende voeding nodig.

UNICEF heeft daarnaast zorgen over de snelle afname van kindervaccinaties, zoals die tegen mazelen en polio. Dit zou snel kunnen leiden tot uitbraken van deze ziektes, vooral in overbevolkte gebieden waar mensen schuilen voor het geweld.

‘In slechts een paar weken tijd heeft de oorlog een enorme verwoesting aangericht voor de kinderen van Oekraïne’, zegt Russell. ‘Kinderen hebben dringend vrede en bescherming nodig. UNICEF blijft pleiten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en voor de bescherming van kinderen. Noodzakelijke diensten waarvan kinderen afhankelijk zijn, zoals ziekenhuizen en scholen, maar ook gebouwen waarin burgers schuilen, mogen nooit worden aangevallen.