UNHCR, UNICEF en partners openen noodhulpposten voor Oekraïense vluchtelingen

16 maart 2022

Om de enorme stroom gevluchte kinderen en families uit Oekraïne te ondersteunen hebben UNICEF, UNHCR en andere lokale partners op meerdere plekken rond Oekraïne zogeheten Blue Dots geopend. Dat zijn noodhulpposten bij grensovergangen en langs vluchtroutes, waar dagelijks duizenden kinderen en hun families worden opgevangen om even tot rust te kunnen komen tijdens hun moeilijke vlucht.

2 maart 2022. Matvee, 2 jaar en 4 maanden oud, praat met UNICEF medewerker Afshan Khan in de allereerste Blue Dot. Deze bevindt zich op de grens tussen Oekraïne en Roemenië, bij de plaats Sighetu Marmatiei.

2 maart 2022. Matvee, 2 jaar en 4 maanden oud, praat met UNICEF medewerker Afshan Khan in de allereerste Blue Dot. Deze bevindt zich op de grens tussen Oekraïne en Roemenië, bij de plaats Sighetu Marmatiei.

2 maart 2022. Matvee, 2 jaar en 4 maanden oud, praat met UNICEF medewerker Afshan Khan in de allereerste Blue Dot. Deze bevindt zich op de grens tussen Oekraïne en Roemenië, bij de plaats Sighetu Marmatiei.

Op de vlucht

Een moeder in de Blue Dot bij Sighetu Marmatiei, Roemenië, vertelt: “Er is niets enger dan in een huis wonen waar continu bommen in de buurt vallen. Eén bom kwam twee huizen verderop neer, dat was heel eng. Ik besloot dat het tijd was om weg te gaan. Ik kon het leven van mijn zoon niet riskeren. Het lukte ons om naar het treinstation te gaan. Er waren heel veel mensen, de politie probeerde vrouwen en kinderen voor te laten. Vrienden van mij probeerden gisteren de stad uit te komen maar het is ze niet gelukt. Er waren bombardementen.”

10 maart 2022. Kinderwagens staan voor de Blue Dot bij de grens met Roemenië, bij de stad Siret.

10 maart 2022. Kinderwagens staan voor de Blue Dot bij de grens met Roemenië, bij de stad Siret.

10 maart 2022. Kinderwagens staan voor de Blue Dot bij de grens met Roemenië, bij de stad Siret.

Gezondheid en registratie

Wanneer vluchtelingen aankomen op een Blue Dot locatie, wordt er eerst een gezondheidscheck gedaan. Vervolgens worden alle kinderen geregistreerd; we informeren naar hun situatie, vragen of ze een plek hebben om te slapen en tijdelijk te wonen en of ze genoeg te eten hebben. We identificeren alleenreizende kinderen zodat ze de juiste hulp kunnen krijgen. Zo voorkomen we dat kinderen van de radar verdwijnen en verminderen we het risico dat deze kinderen slachtoffer worden van geweld, uitbuiting en mensenhandel.

We werken er hard aan om families te herenigen. We informeren gezinnen ook over beschikbare hulpdiensten en mogelijkheden voor verder transport en accommodatie.

Diensten en hulpverlening

Bij de Blue Dots zorgen we ervoor dat kinderen en families even tot rust kunnen komen. Het biedt een veilige ruimte waar kinderen kunnen ontspannen en spelen. We voorzien ze van basishulpmiddelen als kleren, hygiëne-pakketten, dekens en schoon water. Er zijn plaatsen waar families kunnen slapen en er zijn aparte ruimtes waar moeders borstvoeding kunnen geven en hun baby kunnen verschonen.

In de Blue Dots zijn bovendien maatschappelijk werkers en psychologen aanwezig die psychosociale steun bieden aan vrouwen en kinderen. Ze bieden kinderen een luisterend oor en adviseren ouders over hoe ze het beste voor een kind met traumatische ervaringen kunnen zorgen. Ook geeft UNICEF ze advies en informatie over toekomstige hulp.

10 maart 2022. Yulia en haar 6 maanden oude dochtertje Polina rusten uit in de Blue Dot in Roemenië bij Siret, nadat ze Oekraïne ontvlucht zijn. Ze zijn verwelkomd en geadviseerd door de Roemeense autoriteiten voor kinderbescherming. 

10 maart 2022. Yulia en haar 6 maanden oude dochtertje Polina rusten uit in de Blue Dot in Roemenië bij Siret, nadat ze Oekraïne ontvlucht zijn. Ze zijn verwelkomd en geadviseerd door de Roemeense autoriteiten voor kinderbescherming. 

10 maart 2022. Yulia en haar 6 maanden oude dochtertje Polina rusten uit in de Blue Dot in Roemenië bij Siret, nadat ze Oekraïne ontvlucht zijn. Ze zijn verwelkomd en geadviseerd door de Roemeense autoriteiten voor kinderbescherming. 

Uitvoerend directeur Catherine Russell bezocht de eerste Blue Dot. “In de Blue Dots proberen we de vluchtelingen zo goed mogelijk te helpen tijdens hun moeilijk tocht. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen die de grens overkomen veilig zijn en blijven. Dat is niet altijd makkelijk te beoordelen, maar we werken er hard aan. Blue Dots zijn op een manier ook mooie plekken. De mensen die hier aankomen zijn erg blij dat ze het land uit zijn."

“Maar het is ook een droevige plek, want er is zo veel onzekerheid en iedereen is moe.”

Catherine Russell

Locaties

Er zijn momenteel 32 Blue Dots werkzaam in Molldavië, Roemenië, Wit-Rusland, Slowakije, Polen, Hongarije, Italië en Tsjechië. De komende periode zullen er nog meer Blue Dots worden opgezet in deze landen. Per locatie kunnen dagelijks gemiddeld 1000 mensen geholpen worden.