UNICEF betaalt salarissen Afghaanse docenten

21 februari 2022

KABUL – Om ervoor te zorgen dat alle meisjes en jongens in Afghanistan naar school zullen blijven gaan, betaalt UNICEF de eerste twee maanden van dit jaar de salarissen van de docenten van alle openbare scholen in het land. Het salaris zal in contant geld worden uitbetaald.  

Een leerling leert lezen op een school in Kandahar.

Een leerling leert lezen op een school in Kandahar.

Een leerling leert lezen op een school in Kandahar.

"Leraren in Afghanistan hebben er alles aan gedaan om kinderen aan het leren te houden, terwijl ze maandenlang geen salaris hebben ontvangen," legt Suzanne Laszlo uit, directeur van UNICEF Nederland. "De financiële ondersteuning is een erkenning voor hun cruciale rol om de 8,8 miljoen kinderen, die op school staan ingeschreven, van onderwijs te kunnen blijven voorzien."   

Iedere docent ontvangt 100 Amerikaanse dollar per maand (omgerekend zo’n 88 euro). In totaal gaat het om zo’n 194.000 mannen en vrouwen, die werkzaam zijn in het basis- en voortgezet onderwijs, het technisch beroepsonderwijs en op de lerarenopleiding zelf. Om de salarissen te kunnen betalen, heeft UNICEF het aantal leerkrachten in Afghanistan in kaart gebracht, een betalingsstrategie ontwikkeld en een klachten- en toezichtsysteem opgezet. Naderhand zal een onafhankelijk monitoringsbureau de resultaten controleren. 

Naast de financiële ondersteuning van docenten, zet UNICEF zich in om het onderwijssysteem te versterken en de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Zo deelt ze lesmaterialen uit aan docenten en leerlingen en traint ze vooral vrouwelijke docenten. 

Het geld voor de salarissen is aan UNICEF gedoneerd door de Europese Unie. Om leraren op openbare scholen blijvend te kunnen steunen, is nog eens 250 miljoen Amerikaanse dollar nodig. UNICEF wil dat alle jongens en meisjes in Afghanistan onderwijs kunnen volgen. "School is ongelooflijk belangrijk. Behalve dat kinderen er leren, biedt het ook een veilige ruimte waar ze beschermd zijn tegen de gevaren om hen heen, zoals misbruik en uitbuiting, en waar ze psychosociale steun krijgen", aldus Laszlo.