Extreme hongersnood treft honderdduizenden kinderen in Jemen

22 november 2021

De berichten uit het door de oorlog verscheurde land worden met de dag schrijnender. Jemen staat op de rand van de afgrond, en voor duizenden gezinnen is die afgrond al bereikt. Minstens 2,3 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed, en voor 400.000 kinderen is de situatie levensbedreigend.  

Ondervoed meisje uit Jemen

In Jemen heeft 70 procent van de bevolking, waaronder 11,3 miljoen kinderen, humanitaire hulp nodig. Het is de grootste humanitaire crisis ter wereld, de ernst van de situatie haast onvoorstelbaar en een oplossing nog lang niet in zicht. Er woedt al bijna zeven jaar een bloedige burgeroorlog, waardoor miljoenen Jemenieten ontheemd zijn geraakt en in kampen voor ontheemde mensen wonen. Door de oorlog is de economie ingestort, hebben mensen geen inkomens meer en zijn de importprijzen van voedsel enorm gestegen. Veel ziekenhuizen, scholen en wegen zijn door het conflict vernietigd, en medische zorg is vaak slecht of niet toegankelijk. Natuurrampen als overstromingen en woestijnsprinkhanen maken de situatie nog ingewikkelder en zorgelijker.    

Meisje in ziekenhuis Jemen

Gosson (1,5) woog nog maar vijf kilo toen ze in het ziekenhuis aankwam. 

Gosson (1,5) woog nog maar vijf kilo toen ze in het ziekenhuis aankwam. 

Dagen op pad voor hulp 

Voor de duizenden ondervoede kinderen is het lastig om de juiste hulp te krijgen. Ziekenhuizen zijn vaak niet in de buurt, en zitten vol met patiënten die ziek zijn geworden door uitbraken van cholera, tyfus en corona. UNICEF ondersteunt onder andere ziekenhuizen zoals het Al-Sadaqa ziekenhuis in Aden, om ervoor te zorgen dat ook in deze onmogelijke situatie zo veel mogelijk kinderen geholpen worden. Gosson Ibrahim (1,5), het meisje boven op de foto, woog nog maar vijf kilo toen ze met haar moeder aankwam in het ziekenhuis.  

‘We begonnen meteen met een ondervoedingsbehandeling, en Gosson werd ook behandeld voor verschillende infecties en acute diarree’, vertelt Dr. Fatimah Ahmed. ‘Ze heeft een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, maar inmiddels gaat het al wat beter. Uiteraard blijven we haar ook in de gaten houden’.  

Voor Gosson en haar familie zijn de problemen nog lang niet voorbij. Het gezin is gevlucht voor de oorlog en woont in een kamp voor ontheemden. Er is weinig tot geen werk voor Gosson’s vader, en ze moeten soms andere mensen in het kamp vragen om eten. Geld om Gosson naar het ziekenhuis te krijgen moesten ze lenen, al is de kans klein dat ze het ooit terug kunnen betalen.  

Hoe moet het verder? 

Een einde aan de oorlog en de schrijnende situatie in het land zijn nog lang niet in zicht. Momenteel wordt er nog op minstens 49 frontlinies actief gevochten. UNICEF doet er alles aan om ondanks de vele uitdagingen kinderen te bereiken met de hulp die ze hard nodig hebben. Naast ondersteuning voor ziekenhuizen en voedingshulp helpt UNICEF ook met toegang tot schoon water, onderwijs, bescherming en psychosociale steun.