G20-landen ontvingen 15 keer meer coronavaccins dan Sub-Sahara Afrika

27 oktober 2021

Volgens een nieuwe berekening hebben de G20-landen 15 keer meer coronavaccins per hoofd van de bevolking ontvangen dan de landen in Afrika onder de Sahara. Met deze berekening wordt de ernst van vaccinongelijkheid tussen landen met hoge en lage inkomens nog eens benadrukt.

Un0431581

‘Vaccinongelijkheid houdt niet alleen de armste landen tegen om deze coronapandemie in te dammen, het houdt de hele wereld tegen’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. ‘Wanneer wereldleiders dit weekend bijeenkomen om beslissingen te nemen over de volgende fase in het bestrijden van deze wereldwijde pandemie, is het belangrijk dat zij eraan herinnerd worden dat we alleen samen deze pandemie kunnen verslaan.’

Beloofde donaties van vaccins

Rijke landen met meer vaccinvoorraden dan ze nodig hebben, hebben beloofd om deze vaccins via COVAX aan lage- en middeninkomenslanden te doneren. Deze beloofde donaties gaan echter te langzaam. Van de 1,3 miljard extra doses vaccins die landen hebben beloofd te doneren, zijn er slechts 194 miljoen aan COVAX gedoneerd.

Nieuwe uitbraken

Vooral Afrikaanse landen hebben grotendeels geen toegang tot coronavaccins. Minder dan vijf procent van de Afrikaanse bevolking is volledig gevaccineerd, waardoor in veel landen nieuwe uitbraken op de loer liggen.

Un0431575

Open brief aan wereldleiders

UNICEF-ambassadeurs en supporters van over het hele continent Afrika hebben zich verenigd in een open brief. Ze roepen wereldleiders op om hun beloften na te komen en de voorraden vaccins die nu niet worden gebruikt te doneren. De ondertekenaars van de brief, waaronder Angelique Kidjo, Arlo Parks, Davido, Tendai Mtawarira, Femi Kuti, Tony Elumelu, Ramla Ali, Winnie Byanyima en anderen, verzoeken de leiders om de toegezegde vaccins voor december te doneren.

Kwetsbaar gezondheidssysteem

‘Elke dag dat Afrika onbeschermd blijft, neemt de druk toe op het toch al kwetsbare gezondheidssysteem’, zo is te lezen in de brief. ‘De pandemie zorgde voor een piek in het aantal ondervoede kinderen en er zijn niet genoeg middelen om levensreddende zorg te bieden en basisvaccinaties uit te voeren bij kinderen. Kinderen die al wees zijn geworden, lopen het risico grootouders te verliezen. Door armoede dreigt de terugkeer van kinderen naar school in gevaar te komen en komen kinderen in aanraking met geweld en kindhuwelijken.’