Afghaanse kinderen sporten tegen stress en trauma’s

11 september 2021

Volgende week start TeamUp met mentale hulp aan Afghaanse kinderen die in Nederland zijn aangekomen. TeamUp is een programma van UNICEF Nederland, Save the Children en War Child. Door middel van sport en spel biedt het programma een veilige omgeving voor kinderen waar zij stress en spanning los kunnen laten.

Teamup

Op deze manier kunnen de Afghaanse kinderen beginnen met het verwerken van trauma’s, waardoor zij zich kunnen gaan focussen op een toekomst zonder angst en gevaar. Na de evacuatie van honderden gezinnen uit Afghanistan zijn speciale noodopvanglocaties opgezet. Hier krijgen de gezinnen eten en onderdak, maar ook mentale hulp. Het programma TeamUp draagt daaraan bij.

Veerkracht

‘Gevluchte kinderen uit Afghanistan zijn in aanraking gekomen met ingrijpende en stressvolle ervaringen. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken. Spel en beweging helpen daarbij', vertelt Jantsje Koopman, teamleider van het programma TeamUp.

Word vrijwilliger bij TeamUp

TeamUp is actief in 32 opvangcentra verspreid over het land. Op dit moment zit de asielopvang overvol door een langzame doorstroom. De overvolle azc’s en de onzekerheid over een toekomst in Nederland, zorgen voor extra stress bij de kinderen.

TeamUp zoekt nieuwe vrijwilligers die 4-5 uur per week op deze locaties kinderen kunnen begeleiden. Meer informatie hierover kun je lezen op onze pagina.