140 miljoen kinderen missen eerste schooldag door pandemie

24 augustus 2021

In Nederland gaan de scholen weer open. Maar wereldwijd moeten 140 miljoen basisschoolleerlingen wachten op hun allereerste schooldag vanwege de aanhoudende coronapandemie. UNICEF gunt ieder kind onderwijs.

Daniel uit Kameroen vond het maar niks dat zijn school vanwege corona een paar maanden dicht was.

Daniel uit Kameroen vond het maar niks dat zijn school vanwege corona een paar maanden dicht was.

Daniel uit Kameroen vond het maar niks dat zijn school vanwege corona een paar maanden dicht was.

"De eerste schooldag is een enorme mijlpaal in het leven van een kind. De meesten van ons herinneren zich daarvan allerlei details," zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "Bovendien is school belangrijk voor de sociale vaardigheden en ontwikkeling van kinderen. Te veel leerlingen moeten dit belangrijke moment en de kans om naar school te gaan missen. Laat de coronacrisis geen onderwijscrisis worden."

School is niet alleen onderwijs

Op school leren kinderen niet alleen lezen, schrijven en rekenen. Het is ook de plek waar misbruik en mentale problemen gesignaleerd worden. In veel Afrikaanse landen zijn kinderen bovendien afhankelijk van schoolmaaltijden. In 2020 waren scholen wereldwijd gemiddeld 79 dagen volledig gesloten. Voor 168 miljoen kinderen waren de scholen na het begin van de pandemie zelfs bijna het hele jaar dicht. Een groot deel krijgt nu ook in het tweede opeenvolgende jaar te maken met onderbrekingen. Dat veroorzaakt niet alleen leerachterstanden, maar ook een toename van kinderarbeid en kindhuwelijken. Ook is er wereldwijd een toename van mentale problemen onder jonge mensen en moeten veel kinderen vaccinaties missen die ze normaliter op school toegediend krijgen.

Yesmin uit Bangladesh praat met een UNICEF-medewerker.

De school van Yesmin uit Bangladesh ging vanwege corona dicht. Daarom ging ze acht maanden terug naar haar dorp om haar grootouders te helpen.

De school van Yesmin uit Bangladesh ging vanwege corona dicht. Daarom ging ze acht maanden terug naar haar dorp om haar grootouders te helpen.

Actie: onderwijs voor alle kinderen

UNICEF voert actie voor kinderen die door de coronapandemie of andere oorzaken niet naar school kunnen. Lees er meer over, of steun ons met een gift via onderstaande button. Alvast bedankt voor je steun!

Gun ieder kind onderwijs

Onderwijs is zoveel meer dan leren lezen en rekenen

Doneer nu