Waar anderen vertrekken, blijft UNICEF in Afghanistan

20 augustus 2021

Ondanks de zorgelijke situatie in Afghanistan, is UNICEF in staat om hulp te verlenen aan kinderen in het hele land. Sterker: meer kinderen en meer gebieden hebben meer hulp nodig. Voeding, medische hulp en schoon water zijn voorbeelden van hulp die we geven.

 

Kinderen in afghanistan

Waar anderen vertrekken, blijft UNICEF.

“Maar het is niet alleen belangrijk dat we blijven om het blijven, we blijven omdat we hulp moeten en gelukkig ook kunnen geven”, vertelt Manuel Fontaine, UNICEF’s hoofd Humanitaire Programma’s, vanuit Kabul.
UNICEF is op dit moment aanwezig in alle regio’s van het land en kan grotendeels doorgaan met het geven van hulp. Dat is hard nodig, want zo’n achttien miljoen mensen, waaronder tien miljoen kinderen, hebben humanitaire hulp nodig.

Al voor deze crisis waren bijna 400.000 mensen ontheemd, gingen 3,7 miljoen kinderen niet naar school, hadden 8,8 miljoen mensen weinig of geen toegang tot water en hygiëne en leefde meer dan de helft van de bevolking in armoede.

Al voor deze crisis waren bijna 400.000 mensen ontheemd, gingen 3,7 miljoen kinderen niet naar school, hadden 8,8 miljoen mensen weinig of geen toegang tot water en hygiëne en leefde meer dan de helft van de bevolking in armoede.

Al voor deze crisis waren bijna 400.000 mensen ontheemd, gingen 3,7 miljoen kinderen niet naar school, hadden 8,8 miljoen mensen weinig of geen toegang tot water en hygiëne en leefde meer dan de helft van de bevolking in armoede.

UNICEF zorgt daarom voor schoon water, verspreidt hygiënepakketten met onder meer zeep erin, geeft ernstig ondervoede kinderen kant-en-klaar therapeutisch voedsel, behandelt kinderen tegen uitdroging bij diarree, en gaat door met het vaccineren van baby’s en jonge kinderen.
De hoop is om deze hulp op te schalen om nog meer mensen te kunnen bereiken. Het is dan ook erg bemoedigend dat zoveel donateurs UNICEF ondersteunen.

In deze tijd blijkt de waarde van UNICEF als grote, ervaren noodhulporganisatie. Fontaine: “Dit is wat ons humanitaire werk inhoudt: als er een deur sluit dan zoeken we een raam om te openen”.