Rehobothschool uit Naaldwijk winnaar Beste Film van het Kinderrechten Filmfestival

25 juni 2021

Vandaag kregen de leerlingen van basisschool de Rehobothschool uit Naaldwijk te horen dat zij de prijs voor Beste Kinderrechtenfilm van het Kinderrechten Filmfestival hebben gewonnen. Er waren dit jaar weer drie prijzen te vergeven: Beste Acteerprestaties, Beste Promotie en Beste film. Voor iedere prijs zijn voorafgaand aan de finale vijf klassen genomineerd. In een livestream, gepresenteerd door filmcoach Freek, werd vanochtend bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de felbegeerde prijzen.  

De leerlingen van OBS De Spits in Utrecht wonnen de award voor Beste Acteerprestaties

De leerlingen van OBS De Spits in Utrecht wonnen de award voor Beste Acteerprestaties

De leerlingen van OBS De Spits in Utrecht wonnen de award voor Beste Acteerprestaties

Klaasje Meijer, voormalig lid van K3, trok erop uit om winnaars te verrassen: ‘Ik mag dit jaar als juryvoorzitter de awards uitreiken! Daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik vond het leuk om de films te beoordelen op ‘beste acteerprestaties’. Ongelofelijk hoe de kinderen dit jaar boeiende, grappige en ook ontroerende, maar vooral authentieke films hebben gemaakt.  Acteren gaat over inleven, over het kunnen overbrengen van een verhaal. En dat is bij álle films gelukt. Mooi dat we op deze manier allemaal leren over de kinderrechten.’ 

In het complot 

De jury voor het beoordelen van de Beste Film bestond dit jaar uit UNICEF directeur Suzanne Laszlo, Luuk de Haardt (marketing manager bij Team 5pm), burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma en Gitta Kruisbrink van het Filmfonds. De uitreiking voor deze award vond vanmorgen live plaats op school en was te zien in de livestream. De locatie van de livestream was de gymzaal van de Rehobothschool. Alleen de gymleraar zat in het complot, waardoor alle kinderen live verrast werden. 

De leerlingen wonnen de prijs Beste Film met hun kinderrechtenfilm ‘Vrij maar niet blij’ over artikel 18: Recht op een goede opvoeding. Naast de bekendmaking kregen de kijkers onder andere exclusief beeldmateriaal te zien van bloopers en werd er een heuse kinderrechtenbingo georganiseerd. 

Zangeres Klaasje Meijer zocht de nietsvermoedende winnaars op

Zangeres Klaasje Meijer zocht de nietsvermoedende winnaars op

Zangeres Klaasje Meijer zocht de nietsvermoedende winnaars op

Beste Acteerprestaties & Beste Promotie

De leerlingen van groep 8 van OBS De Spits uit Utrecht blijken heuse Hollywood-acteurs in spé. Met hun kinderrechtenfilm ‘Shopverslaafd’ sleepten zij de prijs voor Beste acteerprestaties in de wacht. In de kinderrechtenfilm zien we de juf die tijdens de les online aan het winkelen is. De leerlingen zijn in de war, zo leren ze toch niets? Uiteindelijk blijkt de juf toch een nobel doel te hebben met haar inkopen. De jury voor deze prijs bestond naar Klaasje uit filmmaker Maurice Trouwborst, acteur Duncan Meijering en Maresa Oosterman, directeur van SDG Nederland.

En de award voor de derde categorie Beste Promotie ging naar niemand minder dan de leerlingen van OBS Dick Bruna uit Veldhoven met hun kinderrechtenfilm 'Het experiment'.

Over het KRFF 

Ook dit schooljaar namen leerlingen van Nederlandse basisscholen onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Kinderen uit de bovenbouwgroepen konden aan het filmfestival meedoen door een min movie, tekening of verhaal over kinderrechten in te sturen. De beste inzendingen kregen bezoek van een filmcoach voor een professionele verfilming van hun idee. Iedere donderdag gaat een kinderrechtenfilm live in première op YouTube. Het YouTubekanaal van het online filmfestival is met 155.000 abonnees een van de succesvolste educatieve videokanalen van Nederland.