UNICEF-ambassadeurs doen oproep aan G7 top om vaccins te delen

9 juni 2021

In de aanloop naar de G7-top dit weekend ondertekenden UNICEF-ambassadeurs en andere beroemdheden een brief waarin ze de G7-leiders oproepen om ten minste 20 procent van de beschikbare Covid-19-vaccindoses te delen met kwetsbare landen.

Un0457044

Onder andere David Beckham, Katy Perry, Billie Eilish, Liam Neeson en Orlando Bloom zetten hun handtekening en eisen dat de leiders van de G7 een deel van hun coronavaccins aan armere landen doneren, zodat verdere verspreiding van het virus wordt tegen gegaan. De driedaagse G7-leiderstop vind dit weekend plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Terug naar het begin

‘De wereld vecht al anderhalf jaar tegen de coronapandemie, maar het virus verspreidt zich nog steeds in veel landen en er ontstaan nieuwe varianten met het risico dat we weer teruggaan naar waar het allemaal begon. Scholensluitingen, ontwrichting van de gezondheidszorg en grote economische gevolgen vormen een bedreiging voor de toekomst van gezinnen en kinderen overal ter wereld', begint de brief.

Tekort van 190 miljoen doses

De brief waarschuwt verder dat COVAX, een wereldwijde initiatief dat armere landen ondersteunt bij het verkrijgen van toegang tot vaccins, al te maken heeft met een tekort van 190 miljoen doses. Onderzoek van UNICEF laat zien dat de G7-landen binnenkort genoeg doses zullen hebben om tussen juni en augustus 20% van hun vaccins te doneren, goed voor meer dan 150 miljoen doses, zonder noemenswaardige vertraging op te lopen in het vaccineren van de eigen volwassenen.

Eerlijke toegang tot vaccins

‘Ik ben overtuigd van de belangrijke voordelen van een vaccin’, vertelt David Beckham, UNICEF Goodwill Ambassador. ‘De crisis is pas voorbij zijn als deze overal voorbij is en dat betekent dat elk land zo snel en eerlijk mogelijk toegang moet krijgen tot vaccins.’

Miljard doses beschikbaar voor donactie

Ten slotte is in de brief te lezen dat ‘de G7-top van dit weekend de uitgelezen kans is voor de G7-leiders om het eens te worden over de acties die nodig zijn om de vaccins op de plekken te krijgen waar ze het meest nodig zijn’. De beroemdheden dringen er met deze brief op aan om een stappenplan te maken om donaties snel op te kunnen schroeven. Uit prognoses blijkt namelijk dat er tegen het einde van het jaar maar liefst een miljard doses beschikbaar kunnen zijn voor donatie.

Ziekte thuis of in het buitenland

‘Landen hoeven niet te kiezen tussen het bestrijden van de ziekte thuis of het bestrijden ervan in het buitenland. We kunnen en moeten beide tegelijk doen – en daar is haast bij’, aldus Henrietta Fore, directeur van UNICEF. ‘Dit is een cruciaal moment in de strijd tegen de coronapandemie om te bepalen hoe we het coronavirus de komende weken en maanden gaan bestrijden. Ik ben blij dat zoveel UNICEF-ambassadeurs zich aansluiten bij onze oproep.’

Giro555

UNICEF is onderdeel van Giro555. Met de campagne 'Samen in actie tegen corona' haalt Giro555 op dit moment donaties op voor het sneller mogelijk maken van vaccinaties in kwetsbare landen, zoals gekoelde distributie van de vaccins en opleiding en beschermende kleding van zorgpersoneel.