COVAX-update: 61 landen hebben hun eerste levering binnen

9 april 2021

Op 24 februari was Ghana het eerste land dat via COVAX een eerste lading coronavaccins binnenkreeg, en inmiddels staat de teller op 61 landen. Samen met COVAX helpt UNICEF bij de gelijke verdeling van coronavaccins in 92 armere landen, maar we zijn er nog lang niet: dit is pas een eerste levering. ‘Het tempo moet nu echt omhoog’.

Zorgverleners in Mali

Blije gezichten bij dit team zorgverleners in Mali, zij kregen net hun eerste inenting. 

Blije gezichten bij dit team zorgverleners in Mali, zij kregen net hun eerste inenting. 

Van Soedan tot Mongolië, de afgelopen 42 dagen gingen miljoenen coronavaccins de hele wereld over. Als alles zo doorgaat zullen alle 92 landen de eerste helft van het jaar minstens één levering vaccins binnen hebben.

‘We zitten op schema, en het is prachtig om te zien hoeveel we al hebben bereikt,’ vertelt Dr. Seth Berkley, directeur van Gavi, the Vaccine Alliance.

‘Met COVAX maken we de snelste en meest eerlijke verdeling van vaccins voor alle kwetsbare mensen in elk land ter wereld mogelijk,’ voegt Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, toe.

‘Als we dit echt tot een succes willen maken moeten landen, producenten en mensen over de hele wereld samen komen om COVAX te steunen. Onze toekomst is letterlijk afhankelijk van dit succes.’

Levering is pas de eerste stap

Ook Henrietta Fore, algemeen directeur van UNICEF is voorzichtig optimistisch, maar ook bezorgd over het tempo van de operatie. Met de verschillende mutaties van het virus die overal opduiken is het belangrijk om zo snel mogelijk iedereen die dat wil toegang te geven tot een coronavaccin. Er moeten meer vaccins komen, minder obstakels met patenten.

Daarnaast is de levering van de vaccins pas de eerste ingewikkelde stap in het proces. De vaccins moeten ook nog verdeeld worden in het land zelf, ook in afgelegen gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Zorgpersoneel moet getraind worden in het toedienen van de vaccins, de mensen die de vaccins krijgen moeten goed geïnformeerd zijn en weten waar ze heen moeten en wanneer.

Help jij mee?

Ook in Nederland zijn veel mensen nog lang niet aan de beurt voor een inenting, vooral voor kwetsbaren mensen onder de 60 was de stop van het AstraZeneca vaccin deze week een enorme klap. Toch loopt het proces wel: hier hebben 2,8 miljoen mensen in ieder geval een eerste prik gehad, en lijkt het ondanks de problemen erop dat na de zomer iedereen die dat wil een prik heeft gekregen. Dat vooruitzicht, dat er ergens een licht schijnt aan het einde van de tunnel, verdient iedereen, waar je ook woont. Bovendien is dit een wereldwijde pandemie, en heb je vrij weinig aan vaccins hamsteren als het virus in andere delen van de wereld vrij rond kan blijven zwerven en muteren. Alleen met een wereldwijde, gelijke verdeling van vaccins komen we uit deze crisis. En daar hebben we jouw steun hard voor nodig.

Alleen samen maken we een einde aan de pandemie

Help mee om vaccins wereldwijd te verdelen

GEEF NU