Stuur kinderen niet terug naar Afghanistan

22 januari 2021

UNICEF heeft een update van het Child Notice Afghanistan rapport geschreven en roept het demissionaire kabinet opnieuw op om kinderen niet terug te sturen naar Afghanistan als dat niet in hun belang is.

Afghaans meisje 2020 uni367266

Child Notice update Afghanistan

Uit een recent VN-rapport blijkt dat het conflict in Afghanistan al vijf opeenvolgende jaren het dodelijkste conflict ter wereld is voor kinderen. UNICEF maakte daarom eind 2020 een nieuw rapport over de situatie van kinderen in Afghanistan. Conclusie: kinderen in Afghanistan lopen voortdurend het risico lte worden gedood of ernstig gewond te raken door explosieve oorlogsresten, grondgevechten en luchtaanvallen. Van januari tot en met oktober 2020 zijn in Afghanistan 15 kinderen ontvoerd en 142 jongens gerekruteerd, voornamelijk als kindsoldaat.

De Afghaanse overheid heeft zich gecommitteerd aan een actieplan om rekrutering en mishandeling van kinderen in en door het leger te voorkomen. Maar er moet nog veel werk verricht worden om dit plan tot een succes te maken.

Afghanistan meisje met broertjes 2020 un0352251

Alleenstaande kinderen en slechte opvang

Recentelijk heeft het Europese Hof van Justitie in een uitspraak bevestigd dat bij een gebrek aan adequate opvang in het land van herkomst, de overheid geen terugkeerbesluit mag nemen in de asielprocedure van een alleenstaand kind. Voor veel gevluchte alleenstaande kinderen is er geen adequate opvang in Afghanistan.

UNICEF maakt zich zorgen over de plannen van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol om tijdelijke opvanglocaties in Afghanistan te ontwikkelen die zouden moeten fungeren als adequate opvang. Dit soort opvanglocaties kampen met een groot tekort aan personeel en slechte hygiëne. Door gebrek aan toezicht vormen ze een gevaarlijke leefomgeving voor kinderen. Er zijn in de opvanglocaties geen maatschappelijk werkers aanwezig die kinderen kunnen begeleiden. Kinderen naar een dergelijke opvanglocatie sturen ten tijde van een voortdurend conflict is geen duurzame oplossing en is niet in het belang van het kind.