Houd een oogje in het zeil voor kwetsbare kinderen

14 december 2020

De maatregelen die de overheid treft om de coronacrisis te lijf te gaan, hebben veel impact op de levens van kinderen. Nu maatregelen worden aangescherpt en de scholen weer dichtgaan, is het belangrijk dat wij allemaal een oogje in het zeil houden.

Meisje maakt huiswerk

Dit zijn kinderen van wie niet bekend is dat ze thuis mishandeld worden, kinderen wiens ouders ziek worden of zelfs overlijden, kinderen met ouders die gestrest zijn door een (dreigend) verlies van hun baan.
Ook bij jou in de buurt kunnen dit soort kinderen wonen. Vraag je je af hoe het gaat met je buurjongen nu z’n vader ziek is geworden? Of maak je je zorgen om je buurmeisje nu haar ouders hun baan hebben verloren? Het feit dat je deze kinderen ziet is een belangrijke eerste stap!

We geven je graag enkele tips voor wat je kunt doen om te helpen:

  • Bied aan om (met 1,5 meter afstand) een ommetje te maken met een kind om het gezin even te ontlasten
  • Vraag een kind hoe het gaat. Voor kinderen is het fijn om te merken dat ze gezien worden
  • Stuur een briefje of appje met een concreet aanbod voor hulp, zoals online huiswerkhulp
  • Neem contact op met ouders om te vragen hoe het gaat of om even stoom af te laten blazen

Maak je je zorgen over de veiligheid van een kind in een gezin in jouw directe omgeving? Of denk je dat er iets aan de hand is? 

Weet dan dat je met je zorgen terecht kunt bij Veilig Thuis (telefoonnummer: 0800 -2000)
Zij staan 24 uur per dag klaar voor advies. Eventueel kun je ook een melding doen, dat kan anoniem. Dan doen hulpverleners nader onderzoek.