Warme kleding, medische zorg en lesmateriaal voor kinderen op de vlucht

23 november 2020

Wereldwijd zijn ongeveer 32 miljoen kinderen op de vlucht, waarvan 5 miljoen in en rond Syrië. Samen met hun families zijn ze gevlucht voor conflict en geweld, op zoek naar een plek om weer kind te kunnen zijn. De coronacrisis maakt hun situatie nog ingewikkelder. 

Maya zit op een doos in Syrië

Maya (3) kan wel een warme sjaal of een jas gebruiken. Deze winter hoopt UNICEF in Syrië minstens 435.000 kinderen te voorzien van een winterkleding pakket. 

Maya (3) kan wel een warme sjaal of een jas gebruiken. Deze winter hoopt UNICEF in Syrië minstens 435.000 kinderen te voorzien van een winterkleding pakket. 

Vluchtelingen- en ontheemdenkampen of verlaten gebouwen bieden een tijdelijk thuis, maar de winterkou dringt door alles heen. Warme kleding, dekens, genoeg eten en lesmaterialen- aan alles is te kort onder gevluchte families in de regio. Hoe heeft dit precies kunnen gebeuren? Elk land heeft zijn eigen verhaal, maar het komt op hetzelfde neer: in een wereldwijde crisis worden de meest kwetsbare kinderen en families het eerst geraakt.

Meisje voor tent kamp in Syrië

Abeer (9) woont in het Mahmoudi kamp in Syrië. Ze is alvast goed ingepakt, want het kan hier erg koud worden. Veel ouders maken zich zorgen over de aankomende winter. Is er genoeg geld voor brandstof en kleren om warm te blijven?

Abeer (9) woont in het Mahmoudi kamp in Syrië. Ze is alvast goed ingepakt, want het kan hier erg koud worden. Veel ouders maken zich zorgen over de aankomende winter. Is er genoeg geld voor brandstof en kleren om warm te blijven?

Syrië

Het was de afgelopen tijd wat rustiger, maar in Syrië woedt al bijna 10 jaar een allesomvattende oorlog. Door de combinatie van conflict, coronamaatregelen en lockdowns is het land nu in een rampzalige economische crisis beland. Minstens 85 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens, en daarvan 69 procent in extreme armoede. Kinderen en families in de vluchtelingen- en ontheemdenkampen hebben het ontzettend zwaar: hoe betaal je zonder vast werk levensmiddelen waarvan de prijs binnen een jaar met 240 procent gestegen is?

Kinderen in de sneeuw in Libanon

In een informeel vluchtelingenkamp in de Bekavallei in Libanon spelen kinderen in de sneeuw. Door de enorme economische crisis in het land wordt het steeds lastiger om gevluchte families te ondersteunen.

In een informeel vluchtelingenkamp in de Bekavallei in Libanon spelen kinderen in de sneeuw. Door de enorme economische crisis in het land wordt het steeds lastiger om gevluchte families te ondersteunen.

Libanon

Grote kans dat je de beelden hebt gezien van de enorme explosie die in augustus een groot deel van de hoofdstad Beiroet wegvaagde. De ramp kwam bovenop een economische en politieke crisis, waarin het coronavirus vrij spel kreeg.  Eén op de drie Libanezen is zijn baan verloren, en minstens 1 miljoen mensen leeft onder de armoedegrens. En dan zijn er ook 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen, 18.500 vluchtelingen uit onder andere Irak en zo’n 200.000 Palestijnse vluchtelingen. Een enorme sociale en economische druk voor zo’n klein land. Zorgen voor haar eigen inwoners én alle vluchtelingen is voor Libanon haast onmogelijk.     

Meisje met nieuw lesboek

Een hygiënekit voor de ouders, een lesboekje voor de kinderen. in Jordanië helpt UNICEF gevluchte kinderen en hun families die door de coronacrisis geen inkomen meer hebben om voeding, zorg en lesmaterialen te kopen. 

Een hygiënekit voor de ouders, een lesboekje voor de kinderen. in Jordanië helpt UNICEF gevluchte kinderen en hun families die door de coronacrisis geen inkomen meer hebben om voeding, zorg en lesmaterialen te kopen. 

Jordanië

Hoe kom je tijdens een lockdown toch aan eten, als je niet kunt werken en zonder inkomen zit? In Jordanië hebben de coronacrisis en de vele maatregelen een enorme impact op de gevluchte kinderen die er in kampen en buitenwijken wonen. Veel kinderen gaan niet meer naar school, en 90 procent van de families geeft aan moeilijke beslissingen te hebben gemaakt om toch de basisbehoeften te kunnen betalen. Ze verkopen hun spullen, lenen geld of doen illegaal werk. In de ergste gevallen worden kinderen noodgedwongen aan het werk gezet.

Wat is er nu nodig?

UNICEF werkt hard om alle gevluchte kinderen en hun families te ondersteunen zodat ze de winter goed doorkomen én ze op weg te helpen naar een beter 2021. Denk aan eerste levensbehoeften, zoals voeding en medische zorg, maar ook lesmateriaal, hygiëne pakketten, en sport-en spel kits. Voor gevluchte kinderen en hun families is ook financiële en psychosociale steun belangrijk om een goede basis te bouwen voor een toekomst.

Help jij ook een kind op de vlucht op weg naar een beter 2021?

Kies je pakje vol hulpmiddelen en volg de reis van pakhuis tot aankomst!