Kinderen in gevaar door verstoorde vaccinatieprogramma’s

11 november 2020

Er wordt een grote strijd gevoerd tegen het coronavirus. Maar de strijd tegen de mazelen en polio mag niet vergeten én verloren worden. Door de coronapandemie zijn veel vaccinatieprogramma’s verstoord en lopen vooral de levens van kinderen in de armere landen steeds meer gevaar.

Inenting tegen polio in Congo

Sarah van nog maar vijf maanden oud, wordt ingeënt tegen polio. De eerste vaccinatiecampagne tegen polio heeft het doel om meer dan 3 miljoen kinderen te beschermen in de provincies Kinshasa, Maï-Ndombe en Tshopo uit Congo.

Sarah van nog maar vijf maanden oud, wordt ingeënt tegen polio. De eerste vaccinatiecampagne tegen polio heeft het doel om meer dan 3 miljoen kinderen te beschermen in de provincies Kinshasa, Maï-Ndombe en Tshopo uit Congo.

“We kunnen niet toestaan dat de strijd tegen één dodelijke ziekte ertoe leidt dat we terrein verliezen in de strijd tegen andere ziekten”, aldus Henrietta Fore, directeur van UNICEF.

Op dit moment krijgen de kinderen in arme landen niet genoeg inentingen. Wereldwijd lopen zeker 80 miljoen kinderen het risico om niet gevaccineerd te worden tegen ziektes als mazelen, polio, of cholera als gevolg van de coronacrisis. Er is ruim 550 miljoen euro nodig om de inentingen tegen de besmettelijke ziekten als polio en de mazelen te herstellen.

Er is - in tegenstelling tot over het coronavirus - wel genoeg kennis over polio en mazelen, om deze ziektes aan te pakken. Er zijn vooral middelen en toezeggingen nodig om het in de praktijk te brengen. Als die er zijn, zullen de levens van kinderen gered kunnen worden.

Gezondheidswerker

Een gezondheidswerker uit Congo

Een gezondheidswerker uit Congo

In de afgelopen jaren komen uitbraken van de mazelen steeds vaker voor. In 2019 steeg het aantal mazelen tot het hoogste aantal nieuwe infecties in meer dan twee decennia. Polio was voor het begin van de pandemie vrijwel uitgeroeid, maar nog niet verdwenen uit de wereld. Er kan dus nog altijd een uitbraak ontstaan en door de tekorten aan inentingen, lopen meer kinderen gevaar. Ook inentingscampagnes voor gele koorts, cholera en tetanus zijn tijdelijk stopgezet.

Door de coronacrisis  konden er dit jaar minder kinderen ingeënt worden. De vaccinaties worden vaak op openbare plekken gegeven, waar veel mensen bij elkaar komen. Ook gaan gezondheidsmedewerkers van deur tot deur om kinderen in te enten. Dat is door de corona-maatregelen lastiger geworden en vaak niet eens mogelijk.

Er zijn aanvullende financiële middelen nodig om vaccinatiecampagnes veilig te kunnen hervatten. Wij hopen de verstoorde vaccinatieprogramma’s zo snel mogelijk te kunnen herstellen en de kinderen geven waar zij recht op hebben.