Minstens 4.000 vluchtelingen- en migrantenkinderen dakloos na enorme branden in kamp Moria

10 september 2020

Dinsdag en woensdagavond zijn er in het vluchtelingen- en migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos meerdere branden uitgebroken, waardoor het kamp grotendeels is afgebrand. UNICEF werk hard om de ruim 4.000 kinderen, waaronder 407 extreem kwetsbare alleenreizende kinderen, te helpen met eerste levensbehoeften, opvang en bescherming.

Meisje in kamp Moria

Een meisje loopt door het puin in Moria, het grootste en meest bekende migrantenkamp in Griekenland. Op 9 september brak een enorme brand uit, en een groot deel van het kamp is afgebrand. 

Een meisje loopt door het puin in Moria, het grootste en meest bekende migrantenkamp in Griekenland. Op 9 september brak een enorme brand uit, en een groot deel van het kamp is afgebrand. 

‘Wat er nu gebeurt is alwéér een nieuwe tragische ramp voor vluchtelingen- en migrantenkinderen en hun families. UNICEF blijft zich veel zorgen maken over het welzijn van al deze kinderen, en met name over de meest kwetsbare kinderen die al in gevaarlijke en onzekere condities leefden,’ zegt Galit Wolfensohn, hoofd kinderbescherming van UNICEF Griekenland.

Lokale autoriteiten en reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om duizenden mensen uit het kamp te helpen. De coronacrisis maakt snel en veilig handelen in zo’n situatie heel belangrijk, maar ook veel ingewikkelder.

HELP NU

Noodopvang voor kwetsbare kinderen

Samen met onze partners hebben we het UNICEF Tapuat familiecentrum, in de buurt van Moria, omgevormd tot noodopvang. Bij deze opvang kunnen de meest kwetsbare mensen tijdelijk terecht, zoals alleenreizende kinderen, zwangere vrouwen, en andere bewoners met dringende behoeften, in afwachting van een meer permanente oplossing. Momenteel vinden 150 alleenreizende kinderen hier nu onderdak. Een team experts van UNICEF, onder andere op het gebied van kinderbescherming en onderwijs, is ingezet om de kinderen uit het kamp te helpen en te ondersteunen.

Wat is er nu nodig?

Kinderen in het kamp onmiddellijk in bescherming brengen, dat is onze eerste prioriteit. Dit doen we samen met het ministerie van Migratie en Asiel, het speciaal secretariaat voor alleenreizende minderjarigen, IOM, UNHCR en andere lokale partners. UNICEF zorgt onder andere voor:

  • Tenten zodat kinderen en hun families niet op straat hoeven slapen.
  • Hygiënekits zodat ze gezond kunnen blijven en zich kunnen beschermen tegen het coronavirus, dat zich al verspreide door het kamp.
  • Schoon drinkwater
  • Psychosociale steun voor getraumatiseerde kinderen.
brand in Moria

Kamp Moria

Er zijn al lange tijd grote zorgen over het kamp. Het is er overvol, de condities zijn onhygiënisch, en er zijn maar weinig voorzieningen. In het kamp is ruimte voor 2.757 mensen, maar het werkelijke inwonersgetal is vele malen hoger. UNICEF verleent sinds 2018 dringende hulp en diensten aan vrouwen en kinderen uit het kamp via haar familiecentrum. Luciano Calestini van UNICEF Griekenland noemt het kamp een zwarte bladzijde uit de migratiecrisis van de afgelopen jaren. 

'Ik hoop dat we leren van deze vreselijke noodsituatie, en dat we nu echt gaan werken aan een duurzame en structurele oplossing voor deze 4.200 kinderen,' aldus Calestini. 

Deze hartverscheurende situatie onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is om een menswaardig, kindvriendelijk EU-migratiebeleid te hebben dat opkomt voor de rechten van het kind en voldoende bescherming biedt aan kinderen in heel Europa.