Kindersterfte kan met 6.000 kinderen per dag toenemen door impact corona

13 mei 2020

We horen vaak dat kinderen het minst vatbaar lijken voor het coronavirus, maar uit een onderzoek dat UNICEF vandaag publiceert in The Lancet Global Health Journal blijkt dat de gevolgen van het virus alsnog kunnen leiden tot meer kindersterfte. Door de impact van de coronacrisis op onder meer de gezondheidszorg, is de kans groot dat het komende half jaar elke dag 6.000 meer kinderen sterven.

Ondervoed meisje Jemen

Hoda Mohammed van 2 wordt gescreend op ondervoeding in Jemen. Door de jarenlange burgeroorlog is het zorgsysteem hier al extreem wankel. 

Hoda Mohammed van 2 wordt gescreend op ondervoeding in Jemen. Door de jarenlange burgeroorlog is het zorgsysteem hier al extreem wankel. 

'In het ergste geval kan het aantal kinderen dat sterft vóór hun vijfde levensjaar voor het eerst in decennia toenemen. Een horrorscenario dat we hoe dan ook moeten voorkomen,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Volgens het onderzoek zouden we een toename van kindersterfte kunnen zien van 1,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Dat cijfer komt nog eens bovenop de 2,5 miljoen kinderen die de komende zes maanden buiten de coronacrisis om al zouden zijn overleden. Daarmee dreigt bijna een decennium aan vooruitgang om kindersterfte terug te dringen verloren te gaan.

Lockdowns, avondklokken en angst 

Deze zorgwekkende cijfers zijn vooral terug te leiden naar de verstoring in de medische diensten en toegang tot voedsel als resultaat van de coronacrisis, vaak in landen waar de gezondheidszorg al zwak en wankel is. Met lockdowns, avondklokken, beperkt vervoer en angst voor infectie is het lastig, dan niet onmogelijk, om met een ziek kind naar een gezondheidscentrum te gaan. Het onderzoek toont aan dat als de reguliere gezondheidszorg wordt verstoord en toegang tot voedsel nog verder beperkt wordt, de toename van sterfgevallen onder kinderen enorm zal zijn.

Volgens de analyse zijn er 10 landen die het meest risico lopen op extra kindersterfte: Bangladesh, Brazilië, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, India, Indonesië, Nigeria, Pakistan, Oeganda, en Tanzania. UNICEF doet er alles aan om te voorkomen dat in deze en andere landen  kinderen de onzichtbare slachtoffers worden van de coronacrisis. We moeten nú actie ondernemen om ervoor te zorgen dat deze kinderen toegang hebben en blijven houden tot de juiste gezondheidszorg, voedingszorg en vaccinaties, dat zij en hun families zich kunnen beschermen tegen het virus, en dat ze zo snel mogelijk weer naar school kunnen.

Het volledige, Engelstalige rapport is te lezen op de website van The Lancet Global Health Journal.

Op onze campagnepagina lees je nog meer over de vele korte en lange termijn gevolgen van deze crisis voor kinderen.