370 miljoen kinderen missen cruciale schoolmaaltijd door corona

29 april 2020

Voor miljoenen kinderen is hun schoolmaaltijd de enige maaltijd die ze op een dag binnen krijgen. Nu de scholen zijn gesloten vanwege corona valt deze maaltijd weg. UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de UN waarschuwen voor de verwoestende gevolgen voor de voeding en de gezondheid van deze kinderen.

Kinderen eten lunch in Laos

Op een basisschool in Laos krijgen deze kinderen elke dag een gezonde maaltijd. Nu de scholen dicht zijn hebben veel van hen geen toegang meer tot gezonde voeding. 

Op een basisschool in Laos krijgen deze kinderen elke dag een gezonde maaltijd. Nu de scholen dicht zijn hebben veel van hen geen toegang meer tot gezonde voeding. 

Zonder hun schoolmaaltijd lijden kinderen honger, dreigen ze ziek te worden, stoppen ze met school en verliezen ze hun beste kans om aan de armoede te ontsnappen. ‘We moeten nu actie ondernemen om te voorkomen dat de coronapandemie een hongercatastrofe wordt’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

School als toegang tot gezondheidszorg

Voor veel kinderen is school zoveel meer dan alleen een plek om te leren. Het is de veiligste plek die ze kennen, en ook voor hun gezondheid is het belangrijk; naast de schoolmaaltijden krijgen veel kinderen in arme landen via school toegang tot gezondheidsdiensten, zoals vaccinaties en ontworming. Voor meisjes zijn de schoolmaaltijden extra belangrijk. In veel landen kan de belofte van een maaltijd voldoende zijn om ouders die leven in armoede, hun dochter naar school te laten gaan, waardoor ze kan ontsnappen aan zwaar werk of een vroeg huwelijk. 

Meisje eet lunch op school

In veel landen is de belofte van een gezonde maaltijd een extra stimulans voor ouders om hun dochters naar school te laten gaan. 

In veel landen is de belofte van een gezonde maaltijd een extra stimulans voor ouders om hun dochters naar school te laten gaan. 

Alternatieve maaltijden

UNICEF en het Wereldvoedselprogramma werken samen met regeringen om kinderen te ondersteunen die tijdens de coronacrisis niet naar school gaan. UNICEF ondersteunt overheden om schoolmaaltijden op alternatieve manieren door te kunnen laten gaan. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat families schoolmaaltijden af kunnen halen of door financiële steun te geven om eten te kopen. 

De komende maanden willen we ervoor zorgen dat scholen die opengaan, ook weer schoolmaaltijden en gezondheidsprogramma’s aanbieden aan kinderen. Voor veel ouders is dit een extra stimulans om kinderen weer terug naar school te laten gaan, en kunnen ze ondanks de coronacrisis toch weer verder leren.