In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zitten miljoenen kinderen tussen twee vuren

23 april 2020

Door conflicten en oorlogen wonen er in het Midden-Oosten en Noord-Afrika de meeste kinderen in nood ter wereld. Bijna de helft van alle kinderen in deze regio leeft in armoede. Er is een gebrek aan basisvoorzieningen zoals onderwijs, huisvesting, voeding, gezondheidszorg, schoon water, sanitaire voorzieningen en toegang tot informatie. De combinatie van een gebrek aan deze basisvoorzieningen, jaren van conflict en armoede en nu corona, raken kwetsbare kinderen het meest. Hoe langer dit duurt, hoe groter de impact voor deze kinderen zal zijn.

Kinderen in kamp Idlib

In de tentenkampen in Idlib is nauwelijks toegang tot schoon water om je handen te wassen. 

In de tentenkampen in Idlib is nauwelijks toegang tot schoon water om je handen te wassen. 

Op dit moment zijn er meer dan 105.419 infecties en 5.699 sterfgevallen door corona in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 80 procent van alle infecties in deze regio treft Iran.

Hoewel er gelukkig nog weinig corona-infecties onder kinderen zijn, is het duidelijk dat de pandemie kinderen hard raakt. Veel gezinnen in de regio worden armer door het verlies van banen, waardoor ouders moeite hebben om eten op tafel te krijgen. Kinderen worden ook psychologisch geraakt door de effecten van de lockdown: het niet naar school gaan, niet buiten kunnen spelen of sporten en niet met vrienden af kunnen spreken eisen hun tol. 

Nog meer armoede voor 8 miljoen mensen

Daarnaast wonen in deze regio al bijna 25 miljoen kinderen in nood, waaronder vluchtelingen en ontheemden. De meerderheid is noodgedwongen verhuisd vanwege gewapende conflicten en oorlogen in Syrië, Jemen, Soedan, Palestina, Irak en Libië. UNESCWA schat dat 1.7 miljoen banen in 2020 verloren zullen gaan vanwege de sluiting van bedrijven, opschorting van salarissen en lockdowns. Dit betekent voor minstens 8 miljoen mensen in de regio nog meer armoede. UNICEF schat dat hiervan de helft kind is. Zonder steun neemt het risico toe dat kinderen terecht komen in situaties van kinderarbeid en kindhuwelijken, vaak omdat kinderen noodgedwongen hun school verlaten om te gaan werken. 

Meisje haalt water in een kamp in Jemen.

In een vluchtelingenkamp in Jemen haalt een meisje water. Door de jarenlange burgeroorlog is er in het land niet genoeg zorgcapaciteit om een wereldwijde pandemie aan te kunnen. 

In een vluchtelingenkamp in Jemen haalt een meisje water. Door de jarenlange burgeroorlog is er in het land niet genoeg zorgcapaciteit om een wereldwijde pandemie aan te kunnen. 

Grootste humanitaire operatie in de wereld

Met een breed netwerk van partners in alle landen van deze regio voert UNICEF momenteel een van de grootste humanitaire operaties in de wereld uit. UNICEF verstrekt via TV, radio, kranten en chatbots informatie over coronapreventie en het behouden van mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Er zijn al bijna 1.6 miljoen pakketten met hulpmiddelen over de regio verspreid, met name voor de gezondheidsmedewerkers aan de frontlinies. Om handen wassen mogelijk te maken, werkt UNICEF met lokale partners om waternetwerken en pompen te onderhouden en te repareren.

Om ervoor te zorgen dat kinderen kunnen blijven leren, steunt UNICEF de inspanningen van verschillende Ministeries van Onderwijs om onderwijs op alle mogelijke manieren door te blijven zetten. Bijvoorbeeld va internet, radio- of tv-programma’s.

UNICEF doet er alles aan om ervoor te zorgen dat deze kwetsbare kinderen niet de grootste, onzichtbare slachtoffers worden van het coronavirus.