UNICEF en Microsoft lanceren internationaal onderwijsplatform om onderwijscrisis rondom corona te voorkomen

21 april 2020

Learning Passport begon als een partnership tussen UNICEF, Microsoft, en de Universiteit van Cambridge. Samen met de Cambridge University Press en Cambridge Assessment afdelingen werd een digitaal platform ontwikkeld om op afstand onderwijs te kunnen bieden aan gevluchte en ontheemde kinderen. Recent werd het platform razendsnel uitgebreid om een curriculum op landelijk niveau aan te bieden aan kinderen en jongeren wiens scholen zijn gesloten vanwege het coronavirus. Op het platform staan ook belangrijke lesmaterialen voor leraren en onderwijzers.

Meisje laat mobiel met Learning Passport zien.

Een meisje in Timor-Leste laat trots haar mobiel zien, waarmee ze via Learning Passport thuis onderwijs krijgt. 

Een meisje in Timor-Leste laat trots haar mobiel zien, waarmee ze via Learning Passport thuis onderwijs krijgt. 

Kinderen moeten blijven leren

‘Schoolsluitingen, thuisisolatie, veel onzekerheid; kinderen over de hele wereld hebben te maken met de gevolgen van deze pandemie,’ zegt Suzanne Laszlo, algemeen directeur van UNICEF Nederland. ‘We moeten samenwerken en elke optie verkennen om kinderen te laten blijven leren en ze te helpen om deze moeilijke tijd door te komen. Met langetermijnpartners als Microsoft kunnen we snel innovatieve, opschaalbare oplossingen ontwikkelen. Wat we nu hebben gedaan met Learning Passport laat zien wat we samen kunnen bereiken voor kwetsbare kinderen.’

Volgens de meest recente data van UNESCO zijn inmiddels 1,57 miljard leerlingen getroffen door de schoolsluitingen in meer dan 190 landen.

Learning Passport, dat de afgelopen 18 maanden al in ontwikkeling was, zou dit jaar starten als een pilotprogramma. Toen de wereldwijde pandemie uitbrak en scholen over de hele wereld sloten, werd het programma razendsnel uitgebreid. Nu kunnen alle landen met een curriculum dat online ingezet kan worden dit met het platform faciliteren.

Meisje leert thuis in Oost-Oekraïne via Learning Passport

Zlata van 7 werkt thuis in Kiev aan haar huiswerk. Op 12 maart 2020 werden scholen in Oekraïne gesloten.

Zlata van 7 werkt thuis in Kiev aan haar huiswerk. Op 12 maart 2020 werden scholen in Oekraïne gesloten.

Kosovo, Timor-Leste en Oekraïne, waar de scholen de afgelopen weken werden gesloten, zijn de eerste landen die hun online curriculum via Learning Passport delen. De materialen beschikbaar voor kinderen zijn onder andere online boeken, video’s, en aanvullend materiaal voor ouders van kinderen met een leerstoornis.
 

Grenzeloze oplossingen

‘Het coronavirus doet niet aan grenzen, en dus moeten de oplossingen ook grenzeloos zijn. Samenwerkingen tussen de publieke en privésectoren zijn nodig om ervoor te zorgen dat elke leerling blijft leren,’ zegt Brad Smith, president van Microsoft. ‘UNICEF’s Learning Passport heeft de unieke eigenschap een opschaalbare onderwijsoplossing te zijn waarmee leerlingen hun klaslokaal in huis kunnen halen tijdens de pandemie.’

Kinderen en jongeren kunnen online hun onderwijs blijven volgen via een landelijk platform, toegankelijk via de learningpassport.unicef.org pagina van hun land. Elk land heeft zijn eigen platform met gedigitaliseerd landelijk curriculum, inclusief studieboeken en een selectie aanvullende informatie, in eigen taal. Het materiaal wordt op landelijk niveau gecureerd zodat aan de specifieke benodigdheden van leerlingen en leraren in ieder land wordt voldaan. Learning Passport houdt bij welke vakken de leerlingen leren en helpt kinderen die iets meer hulp nodig hebben.

Learning Passport maakt deel uit van Generation Unlimited Global Breakthrough, een initiatief waarbij nieuwe ontwikkelingen en technologieën worden ingezet om ieder kind dezelfde kansen te geven. Een van de speerpunten van dit initiatief is Op Afstand Leren en Werken, waarbij technologie wordt gebruikt om de problemen van leerlingen en onderwijzers op te lossen, specifiek in conflictgebieden en in een humanitaire context. Generation Unlimited is een wereldwijde, multisector partnership die werkt aan de urgente behoefte aan voortgezet onderwijs, training en werkgelegenheid voor jongeren.