Voorlichting via een chatbot, les via de radio—dit is hoe UNICEF nu werkt.

7 april 2020

Voorkom verdere verspreiding van het virus en verklein de impact van deze crisis op kinderen, jongeren en hun verzorgers. Dat is de missie waar UNICEF, in samenwerking met de WHO, overheden en andere partners, elke dag wereldwijd hard aan werkt. Van chatbots tot handenwassen, tot het geven van workshops en de inzet van tenten voor een noodhospitaal: ons veldwerk gaat gewoon door.

WASH Project in Jordanie leert kinderen hun handen wassen

Tamara Rabadi laat meisjes op een basisschool in Jordanië zien hoe ze het beste hun handen kunnen wassen. 

Tamara Rabadi laat meisjes op een basisschool in Jordanië zien hoe ze het beste hun handen kunnen wassen. 

Was je handen, luister naar de chatbot

In Zuid- en Oost Azië en de Pacific hebben UNICEF en partners al 86 miljoen mensen bereikt met informatie over bijvoorbeeld handen wassen. In 24 landen is een speciale chatbot, die al meer dan 1 miljoen jongeren heeft bereikt, waaronder vluchtelingen- en migrantenkinderen. Deze COVID-19 chatbot geeft informatie over het virus, de risico’s en ook mogelijk foutief nieuws dat de wereld over gaat. In landen als Jordanië, Soedan en Burundi zijn de WASH (Water, Sanitation and Hygiene) programma’s opgeschaald. UNICEF medewerkers gaan langs dorpen, scholen en vluchtelingenkampen om handenwasdemonstraties te geven en hygiënekits en handzeep uit te delen. In veel kwetsbare landen pleit UNICEF bij nationale en lokale overheden voor blijvende en makkelijke toegang tot schoon water voor iedereen.

‘Ik was mijn handen om te voorkomen dat er bacteriën op komen. Ik was ze voor en na het eten, anders word ik ziek,’ vertelt Majd van 11. Tijdens een handenwasdemonstratie op haar school in Jordanië leerde ze van een UNICEF medewerker hoe belangrijk het is om vaak je handen te wassen. 

‘Ik was mijn handen om te voorkomen dat er bacteriën op komen. Ik was ze voor en na het eten, anders word ik ziek,’ vertelt Majd van 11. Tijdens een handenwasdemonstratie op haar school in Jordanië leerde ze van een UNICEF medewerker hoe belangrijk het is om vaak je handen te wassen. 

‘Ik was mijn handen om te voorkomen dat er bacteriën op komen. Ik was ze voor en na het eten, anders word ik ziek,’ vertelt Majd van 11. Tijdens een handenwasdemonstratie op haar school in Jordanië leerde ze van een UNICEF medewerker hoe belangrijk het is om vaak je handen te wassen. 

Pakken, handschoenen, en tenten

In de Filipijnen leverde UNICEF 20 tenten voor een noodhospitaal. Naar vluchtelingenkampen in Jordanië gingen 620.000 blokken zeep, 3.000 hygiëne kits en 4.000 flessen handzeep. In China verspreidde UNICEF via de overheid 180.850 mondkapjes, 118.791 veiligheidsmaskers, 38.543 beschermende pakken, 45.632 beschermende brillen, 1,2 miljoen chirurgische handschoenen en 5.916 thermometers. En er staan elke dag weer nieuwe leveringen op de planning, naar bijvoorbeeld Algerije, Butaan, Iran, Palestina en Venezuela. Ook voor UNICEF is dat een ongekende uitdaging.

Les via de radio

Wereldwijd gaat de helft van de kinderen niet meer school. Ze krijgen geen onderwijs meer, of zijn aangewezen op thuisonderwijs. In Burundi ontwikkelt UNICEF een alternatief door middel van educatieve radioprogramma’s. Zo kunnen leerlingen, ook zonder toegang tot digitale middelen, toch door blijven leren. In Ivoorkust werkt UNICEF samen met het Ministerie van Onderwijs aan ‘School at home’, waarvoor video’s worden gemaakt van leraren die les geven. De video’s worden uitgezonden op de nationale televisie tijdens de thuisisolatie-periode.

Jongetje in Malawi studeert thuis

Michael Mistone krijgt nu thuis les onder een boom in Malawi. 

Michael Mistone krijgt nu thuis les onder een boom in Malawi. 

Voedingsvoorlichting

Het coronavirus heeft ook invloed op UNICEF’s wereldwijde voedingsprogramma’s. Goede voeding blijft uiteraard de basis voor een gezond en kansrijk leven, en is een cruciale bouwsteen voor bijvoorbeeld een sterk immuunsysteem. Met aangepaste voedingsadviezen zorgt UNICEF ervoor dat kinderen, ook tijdens een wereldwijde pandemie, de voeding blijven krijgen die ze hard nodig hebben. Met directe of indirecte voedselhulp vangt UNICEF eventuele verstoringen in het lokale voedselsysteem op. Bevoorrading van essentiële voedingsmiddelen wordt opgeschaald, en via  sociale media, radio’s, sms-berichten, gemeenschapsberichten en pamfletten worden de juiste voedingsadviezen verspreid.

Samen tegen corona

In veel landen, zoals in Soedan, Burundi en Griekenland, maar ook in Nederland, werkt UNICEF samen met overheden en instanties om deze crisis en de gevolgen daarvan goed aan te pakken. In Soedan helpt UNICEF de regering  om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een uitbraak. UNICEF ondersteunt daar het Ministerie van Gezondheid, bouwt watervoorzieningen voor handenwassen en importeert beschermingsmaterialen. Ook zet UNICEF haar expertise in om overheden, ouders en kinderen te helpen. Zo brachten we verschillende adviezen uit, bijvoorbeeld over hoe je met kinderen kunt praten over het virus en hoe scholen zo goed mogelijk kunnen omgaan met andere vormen van onderwijs.

In Nederland en andere landen dringt UNICEF er bij regeringen op aan om kwetsbare kinderen niet uit het oog te verliezen en hun veiligheid te waarborgen. Kinderen met een lastige thuissituatie, bijvoorbeeld, of kinderen in vluchtelingenkampen of asielzoekerscentra. Samen met de overheid en andere organisaties werken we hard om deze kinderen tijdens de crisis bij te staan.