Helft van de kinderen wereldwijd getroffen door schoolsluiting

28 maart 2020

Net zoals in Nederland gaan wereldwijd miljoenen kinderen vanwege het coronavirus niet meer naar school. In ten minste 120 landen is meer dan de helft van de kinderen getroffen door de sluitingen.

'Vooral voor de kwetsbare kinderen is dit funest; hoe langer ze wegblijven van school, des te kleiner is de kans dat ze na de coronacrisis terugkeren,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. 

Kinderen in Iraq krijgen thuis les

Ook voor kinderen in Irak is de school gesloten. 

Ook voor kinderen in Irak is de school gesloten. 

Gesloten scholen betekent niet alleen geen toegang tot leren, maar ook de schoolvoeding, gezondheidsprogramma's, schoon water en nauwkeurige voorlichting vallen weg. En dat heeft gevolgen voor de ontwikkeling, gezondheid en vooruitzichten van kinderen. Laszlo: 'Daarom ontwikkelen we wereldwijd alternatieve leermogelijkheden en bieden we in Nederland informatie voor kinderen, ouders en leerkrachten.' 

De effecten van de schoolsluitingen zijn per land verschillend. In Nederland wordt hard gewerkt aan online leermethodes en thuisstudie, maar in landen als Vietnam zitten kinderen alleen maar thuis, zonder schoolmateriaal, terwijl hun ouders werken. Op school krijgen deze kinderen vaak een dagelijkse maaltijd, dus ook deze moeten ze missen. De psychosociale impact hiervan is groot. Tegelijk nemen kinderarbeid en de uitbuiting van kinderen toe.  

Ook over de kinderen in Nederland maakt UNICEF zich zorgen. Ze missen enkele van de beste momenten in hun jeugd – samenkomen met vrienden, sporten, misschien wel kampioen worden. Deze veranderingen kunnen leiden tot angsten en gedragsveranderingen.

Gevaar voor besmetting in vluchtelingenkampen 

Ook bij gevluchte families en kinderen in vluchtelingenkampen is de impact, en ook het gevaar van het virus, groot. In Syrië zijn honderdduizenden hulpgoederen zoals beschermende pakken uitgedeeld en is speciale gezondheidszorg opgezet om kinderen te beschermen zodra een gezinslid het virus oploopt. In kampen in Jordanië worden hygienekits uitgedeeld en extra water geleverd. Maatregelen als quarantaine en isolatie hebben bijna geen nut in de grote, onoverzichtelijke vluchtelingenkampen. Het virus kan zich daardoor razendsnel verspreiden.

Laszlo: 'Mijn hart gaat uit naar al die miljoenen kinderen die in oorlog leven of op de vlucht zijn. Als corona uitbreekt in vluchtelingenkampen waar geen goede hygiëne heerst, geen water is of toegang tot gezondheidszorg, zijn de gevolgen niet meer te overzien.' 

Vooral arme en kwetsbare kinderen lopen veel risico. In een nieuw rapport geeft UNICEF aan dat er een bedrag van 651 miljoen Amerikaanse dollar aan hulp nodig. Daarvan is 405 miljoen dollar bedoeld voor landen die nu te maken hebben met een humanitaire noodsituatie en die vluchtelingen opvangen.