De gezondheid van kinderen staat wereldwijd onder druk

19 februari 2020

Geen enkel land beschermt de gezondheid, leefomgeving en toekomst van kinderen optimaal, blijkt uit een nieuw rapport van UNICEF, World Health Organization en The Lancet.

Victoria uit Oekraine

Victoria (5) en haar zusje, Oekraïne. Hun familie hoort bij kwetsbare gezinnen die van UNICEF vouchers krijgen waarmee ze zeep en andere producten voor persoonlijke hygiëne kunnen kopen.

Victoria (5) en haar zusje, Oekraïne. Hun familie hoort bij kwetsbare gezinnen die van UNICEF vouchers krijgen waarmee ze zeep en andere producten voor persoonlijke hygiëne kunnen kopen.

Klimaat en commercie zetten de gezondheid van kinderen wereldwijd onder druk. 'Kindermarketing draagt bij aan ongezonde eetgewoontes,' zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. 'Daartegen moeten we kinderen beschermen.'  

Het rapport 'A future for the world’s children' toont aan dat de gezondheid en toekomst van elk kind wereldwijd wordt bedreigd door de aantasting van het milieu, klimaatverandering en slechte voeding. Kindermarketing werkt de consumptie van fastfood, suikerhoudende dranken, alcohol en tabak bij kinderen in de hand. Ook lopen zo’n 250 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar in lage- en middeninkomenslanden het risico hun ontwikkelingspotentieel niet te bereiken door groeiachterstand en armoede. 

180 landen vergeleken

Het rapport vergelijkt de situatie van kinderen in 180 landen en is opgesteld door een commissie bestaande uit meer dan veertig gezondheidsexperts. Het bevat een nieuwe wereldwijde index, waarin de prestaties op het gebied van kinderwelzijn (zoals gezondheid, onderwijs en voeding) tegen het licht worden gehouden. Ook laat de index op duurzaamheid zien wat de uitstoot van broeikasgassen - vooral in rijkere landen - voor impact heeft op de levens van kinderen.

Nederland in top 3

Kinderen in Noorwegen, de Republiek Korea en Nederland hebben de meeste kans op overleven en een hoog welzijn, terwijl kinderen in Somalië, Niger en Mali tot de minderbedeelden behoren. 'Het is mooi dat Nederland hoog scoort op het gebied van kinderwelzijn, maar laten we daarin de meest kwetsbare kinderen niet vergeten. Denk aan kinderen in azc's die veel te vaak moeten verhuizen. We sluiten ook nog steeds kinderen op in vreemdelingendetentie,' aldus Laszlo. 

CO2-uitstoot bedreigt kinderen

De landen met de beste welzijnsscores scoren opvallend genoeg ook hoog op het gebied van CO2-uitstoot, een bedreiging voor de toekomst van alle kinderen in de wereld. De VS, Australië en Saoedi-Arabië behoren tot de tien landen met de hoogste uitstoot. De gevolgen van een stijgende zeespiegel, hittegolven, verspreiding van ziektes zoals malaria en dengue, en ondervoeding hebben een verwoestend effect op kinderen. 

UNICEF dringt er bij regeringen op aan om:

  • in hun besluitvormingsproces kinderen en jonge mensen centraal te stellen en hun stem mee te nemen;
  • ervoor te zorgen dat kinderen een toekomst hebben op deze planeet;
  • nationale regelgevingen in te voeren op het gebied van kindermarketing in lijn met het VN-Kinderrechtenverdrag.