Einde van een bloedig decennium

30 december 2019

Met 2019 sluit de wereld een voor kinderen zeer bloedig jaar en decennium af. 

Basel is op de vlucht in Syrië (20 november 2018)

Basel, op de vlucht in Noordwest-Syrië, 20 november 2018

Basel, op de vlucht in Noordwest-Syrië, 20 november 2018

Volgens de Verenigde Naties zijn kinderen in conflictsituaties sinds 2010 het slachtoffer geworden van meer dan 170.000 gewelddadigheden. Onder geweld tegen kinderen valt het doden, verminken, ontvoeren, verkrachten of rekruteren van kinderen, maar ook het geen toegang geven tot hulp en aanvallen op scholen of op ziekenhuizen.

Meer bloedvergieten

Het aantal landen in conflict is op dit moment het hoogste sinds in 1989 het Kinderrechtenverdrag werd aangenomen. 'Conflicten duren langer, veroorzaken meer bloedvergieten en eisen meer jonge levens,' zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF Internationaal. 'Aanvallen op kinderen gaan onverminderd door. De strijdende partijen overtreden daarmee een van de basisregels van oorlog. Voor elke gewelddaad tegen kinderen waarover we in de media lezen, zijn er vele die onvermeld blijven.'

Gewelddadig jaaroverzicht

In de eerste helft van 2019 hebben de Verenigde Naties 10.000 gewelddaden tegen kinderen officieel vastgesteld. Het werkelijke aantal zal ongetwijfeld hoger zijn. We geven je van maand tot maand wat voorbeelden.

 • Januari: minstens 32 kinderen in Syrië komen om door geweld en extreme winterkou.
 • Februari: kinderen sterven bij aanvallen op ebola-behandelcentra in Congo.
 • Maart: minstens 85 kinderen worden gedood bij een aanval op een dorp in Mali, bij een aanval op een ander dorp komen nog eens 24 kinderen om.
 • April: 14 kinderen komen om en 16 kinderen raken ernstig gewond bij een aanval dichtbij twee scholen in Sana’a, Jemen. Een op de vijf scholen is in dit land door de oorlog niet meer in gebruik.
 • Mei: UNICEF vraagt regeringen om kinderen met hun nationaliteit op te halen uit Noordoost-Syrië. Bijna 28.000 kinderen uit meer dan zestig landen zitten daar in kampen en detentiecentra. Deze maand worden ook kinderen gedood tijdens oplaaiend geweld in Myanmar.
 • Juni: 3 kinderen worden gebruikt voor een bomaanslag bij een voetbalwedstrijd in Nigeria, waarbij 30 mensen worden gedood en 48 gewonden vallen. In de eerste helft van juni komen minstens 19 kinderen om bij protesten in Soedan. 49 kinderen raken gewond.
 • Juli: in Zuid-Soedan worden 32 kinderen bevrijd uit de gelederen van gewapende groepen. UNICEF schat dat in dit land nog altijd duizenden kinderen moeten vechten als soldaat.
 • Augustus: in één weekend komen 16 kinderen om bij luchtaanvallen in Noordwest-Syrië.
 • September: volgens UNICEF gaan 2 miljoen kinderen in Jemen vanwege het conflict niet naar school.
 • Oktober: 5 kinderen sterven door een uitbarsting van geweld in Syrië, 26 kinderen raken gewond.
 • November: UNICEF meldt dat meer dan 855.000 kinderen in Kameroen niet naar school kunnen door geweld en instabiliteit.
 • December: 5 kinderen komen om tijdens een schietpartij in een kerk in Burkina Faso.

Bovendien: in 2019 waren er in Oost-Oekraïne 36 aanvallen op scholen. En in Afghanistan zijn in het afgelopen jaar gemiddeld 9 kinderen overleden of gehandicapt geraakt door geweld.

UNICEF roept alle strijdende partijen op internationale wetgeving te respecteren en geweld tegen kinderen en tegen burgerdoelen te stoppen. Partijen met invloed op conflicten moeten volgens UNICEF hun invloed gebruiken om kinderen te beschermen.