Ook Bosnië en Herzegovina heeft een vluchtelingencrisis

23 december 2019

Toen in 2017 de eerste vluchtelingen en migranten naar Bosnië en Herzegovina kwamen, heerste onder de inwoners een gevoel van solidariteit. Nog niet zo lang geleden leden ze zelf ook onder oorlog en ellende. Deze mensen waren lotgenoten, die in het Balkanstaatje een warm welkom verdienden.

Winterkleding voor kinderen van migranten en vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina. In dit Balkanstaatje kunnen 's winters de temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen.

Winterkleding voor kinderen van migranten en vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina. In dit Balkanstaatje kunnen 's winters de temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen.

Winterkleding voor kinderen van migranten en vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina. In dit Balkanstaatje kunnen 's winters de temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen.

Inmiddels is de gastvrijheid een stuk brozer geworden, want Bosnië en Herzegovina kan de instroom niet meer aan. Alwin Nijholt, adjunct-directeur van het UNICEF-landenkantoor in de hoofdstad Sarajevo, spreekt zelfs van een crisis. ‘Dit jaar zijn bijna 29.000 vluchtelingen en migranten het land binnengekomen en dit zal alleen maar meer worden,’ vertelt hij. De enorme aanwas eist zijn tol: voorzieningen staan onder druk en officiële opvanglocaties zitten vol, zodat leegstaande huizen en fabrieken bij de nieuwkomers in trek zijn. ‘Maar vaak is een tentje de enige optie die overblijft. Het land telt dan ook meerdere tentenkampen. Een beruchte ligt in Vucjak, vlakbij de grens met Kroatië. De bewoners leven letterlijk op een vuilnishoop en lopen ook nog eens risico op ongelukken met landmijnen die er sinds de Balkonoorlog begraven liggen.'

Gevlucht voor de dienstplicht

Nijholt onderscheidt onder de migranten en vluchtelingen grofweg twee groepen: gezinnen met kleine kinderen en jongeren die alleen of in groepjes reizen. De tweede groep bestaat grotendeels uit jongens uit Irak, Syrië, Afghanistan en Pakistan, die uit hun land zijn weggegaan om de dienstplicht te ontlopen. ‘Vaak hebben gezinnen geen geld om met z’n allen te vertrekken, dus gaan jongens alleen.’

Het UNICEF-kantoor doet volgens Nijholt alles wat in zijn vermogen ligt om alleenreizende jongeren en kinderen van migranten- en vluchtelingengezinnen te helpen. ‘We zorgen ervoor dat de jongeren apart van volwassenen kunnen leven en slapen, zodat ze niet blootstaan aan ruzies en geweld. Op veilige plekken – door UNICEF ‘Child Friendly Spaces’ genoemd -  kunnen kinderen bijkomen en spelen, en we vaccineren kleine kinderen tegen ziektes. Onderwijs hoort er natuurlijk ook bij; zo laten we kinderen van migranten en vluchtelingen instromen op Bosnische scholen. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor de lokale bevolking. Die zien dan dat deze kinderen op die van henzelf lijken en niet vreemd of anders zijn.'

Pas op de plaats

De winters in Bosnië en Herzegovina zijn koud en de eerste sneeuw is al gevallen. ‘Duizend kinderen hebben winterkleding en dekens gekregen, want hier kan het streng vriezen.’ Alwin Nijholt wil met zijn collega’s nog meer winterkleding uitdelen, maar het kantoor moet noodgedwongen pas op de plaats maken. ‘Dat komt door geldgebrek. We zijn een klein kantoor in een klein land, dat niet op een situatie als deze is berekend.’

UNICEF Nederland steunt de winterhulp in Bosnië en Herzegovina met een donatie van 100.000 euro.

Bescherm gevluchte kinderen tegen honger, kou en trauma's

Kies je pakje