Recordaantal gevluchte kinderen in Griekenland

29 november 2019

Een recordaantal gevluchte kinderen verblijft op dit moment in Griekenland, het hoogste aantal sinds de piek van 2015. Die conclusie trekt UNICEF Nederland op basis van de laatste cijfers. In totaal gaat het om 37.000 kinderen, waarvan 5.162 alleenreizende minderjarigen.

In vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos wonen gezinnen in piepkleine tentjes.

'Kinderen lopen in de stromende regen op slippers, slechts gekleed in een dun t-shirt. Kleine kinderen worden binnengehouden vanwege de onveiligheid, de rotzooi en de modder, wat betekent dat ze de hele dag in tentjes van twee bij twee meter leven.'

'Kinderen lopen in de stromende regen op slippers, slechts gekleed in een dun t-shirt. Kleine kinderen worden binnengehouden vanwege de onveiligheid, de rotzooi en de modder, wat betekent dat ze de hele dag in tentjes van twee bij twee meter leven.'

'Er is geen doorstroom mogelijk verder Europa in, en elke dag komen er tientallen tot honderden nieuwe mensen bij,' zag Valeska Hovener van UNICEF Nederland. 'Families kunnen geen kant op: niet vooruit en niet achteruit. De asielprocedures duren lang, soms tot wel twee jaar, wat smokkelaars vrij spel geeft.'

Meer dan 5.000 kinderen zijn alleen

Het aandeel gevluchte kinderen is de afgelopen maanden fors toegenomen. Ook het aantal alleenreizende kinderen is in jaren niet zo hoog geweest. 36 procent van het aantal vluchtelingen of migranten is kind, 5 procent van het totaal reist ook nog eens alleen. Met name de opvang voor deze laatste, meest kwetsbare groep, is totaal ontoereikend. De opvangcapaciteit voor alleenreizende kinderen is in een jaar tijd met 59 plaatsen toegenomen tot 2.132, terwijl op dit moment 5.162 alleenreizende jongeren in Griekenland verblijven. Meer dan duizend van hen leven in onveilige omstandigheden: ze zijn dakloos, moeten steeds verhuizen of moeten een kamer delen met anderen.

Op slippers in de regen

De omstandigheden voor vluchtelingen zijn afschuwelijk, ondanks de inspanningen van de Griekse overheid, zegt Hovener. 'Helemaal in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is de situatie mensonterend. Kinderen lopen in de stromende regen op slippers, slechts gekleed in een dun t-shirt. Kleine kinderen worden binnengehouden vanwege de onveiligheid, de rotzooi en de modder, wat betekent dat ze de hele dag in tentjes van twee bij twee meter leven. Ik sprak met een gezin van vijf in zo’n klein tentje, van de buren slechts afgescheiden door een doek – daar zaten negen mensen in. Er zijn veel spanningen, in de lange wachtrijen voor het sanitair, dat ook nog eens een flink stuk lopen is, wordt geduwd en getrokken. De ellende houdt niet op.'

Psychosociale zorg, onderwijs en inentingen

UNICEF biedt hulp aan gezinnen door het creëren van speelmomenten in activiteitencentra, zodat kinderen even hun ellendige omstandigheden achter zich kunnen laten. De kinderen en hun moeders worden met de bus gehaald en gebracht en er zijn meerdere roulaties per dag, zodat zoveel mogelijk kinderen aan de beurt komen. Ook wordt psychosociale hulp aangeboden. Daarnaast biedt UNICEF onderwijs en veilige leerplekken en krijgen kinderen inentingen.

Oproep van UNICEF:

  • Breng alleenreizende kinderen en gezinnen zo snel mogelijk naar het vasteland, zodat zij toegang krijgen tot bescherming, gezondheidzorg, onderwijs en veilige huisvesting.
  • EU-lidstaten moeten meer kinderen en gezinnen overplaatsen vanuit Griekenland in Europa, en gezinsherenigingsprocessen versnellen.

Help gevluchte kinderen in Griekenland

kies je pakje