30 jaar Kinderrechtenverdrag groots gevierd

20 november 2019

De dag dat wereldwijd het 30 jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag werd gevierd, was er één vol hoogtepunten! In Nederland waren dat een blauw Vredespaleis inclusief een Kinderrechtenles en een Festival in Leiden!

Vredespaleis2

Om middernacht kleurde het Vredespaleis UNICEF-blauw, zoals zoveel iconische gebouwen over de hele wereld waaronder de piramides van Egypte, het Empire State Building in Amerika en Petra in Jordanië.

Grootste Kinderrechtenles ooit

Daarna kregen 160 basisschoolkinderen in het Vredespaleis les over kinderrechten. Ze werden welkom geheten door waarnemend burgemeester Johan Remkes en door Nicole Engering van het Vredespaleis. ‘Heel mooi om samen te vieren dat het Kinderrechtenverdrag dertig jaar bestaat. Dat doen we in Den Haag, want als er één plek is voor deze bijzondere verjaardag, dan wel de internationale stad van vrede en recht!’, aldus Remkes.

Tijdens de les over kinderrechten door UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam gingen verrassend veel vingers omhoog na de vraag of de kinderen weten welke rechten ze hebben. Nicolette liep vlot langs de rechten uit het verdrag, waarbij kinderen moesten gaan staan als ze het eens waren met bv de vraag of je broer of zus zonder toestemming op je telefoon mag kijken (ieder kind heeft recht op privacy), of het recht om elke dag friet te eten (het recht op gezonde voeding).

Nicolette van Dam geeft een gastles tijdens de Grootste Kinderrechtenles Ooit

Nicolette van Dam geeft een gastles tijdens de Grootste Kinderrechtenles Ooit

Nicolette van Dam geeft een gastles tijdens de Grootste Kinderrechtenles Ooit

Daarna kwam de hele zaal in beweging tijdens het optreden van Kinderen voor Kinderen met het toepasselijke refrein ‘pizza en patat!’ van het lied ‘Reis mee’. Zoals bij elk goed kinderfeest was er taart en limonade. En als uitsmijter nog een groepsfoto op het bordes.

Aftermovie: Juf in spé Nicolette en wat vonden de kinderen ervan.....

Je mening geven en gehoord worden

(Y)our Rights Festival in Leiden

In de middag stond het (Y)our Rights Festival op de agenda van bijna 500 bezoekers. Thema: hoe kom je voor je mening uit en hoe luister je er echt naar.

met elkaar in gesprek

met elkaar in gesprek

met elkaar in gesprek

Communiceren en leren

De opening bestond uit een toneelstuk over kinderrechten, dat jongeren in een dag hadden geproduceerd onder leiding van Frank Lammers. Na openingsspeeches van Professor Ton Liefaard (Universiteit Leiden) en Marleen Damen (gemeente Leiden) bespraken UNICEF-directeur Suzanne Laszlo en Jongerenpanellid Cody de beste manier om naar elkaar te luisteren, en of er wel voldoende wordt gecommuniceerd tussen jongeren en volwassenen. ‘Ik heb het gevoel dat volwassenen steeds vaker naar ons luisteren. Maar soms word ik ineens weer als kind behandeld. Dat is wel verwarrend’, vertelde de 18-jarige Cody.

Vocal Workshop met Trijntje Oosterhuis

Vocal Workshop met Trijntje Oosterhuis

Vocal Workshop met Trijntje Oosterhuis

Motiveren en inspireren

Daarna verspreidden de ruim 200 jongeren en 200 volwassenen zich over de verschillende ruimten van de Hooglandse Kerk. Ze hadden gesprekken met jongeren die zélf in de jeugdzorg zitten, bekeken films, gingen in debat te gaan over mentaal welzijn of hadden een skypegesprek met jongeren in Irak. “Ik haal hier zoveel inspiratie uit, ik vind het heel bijzonder hoe deze jongeren hier tips geven voor betere communicatie”, aldus GGD arts Caroline Schouten.  

Semra (28) merkte op: “Het is fijn dat het festival zo divers is qua leeftijd en voor verbinding zorgt tussen jongeren en volwassenen”.

Daarnaast kon je meer te weten komen over motiveren, social media en het belang van lichaamstaal of leren pitchen. En zelfs zingen en optreden, zoals deelnemers van de vocal workshop van Trijntje Oosterhuis. Zij stonden aan het eind van de dag met de zangeres op het podium voor een spetterend optreden.

Ralph & Claude sloten de dag af met hun optredens. Bekijk de foto's op de festivalpagina

regels van goed overleg worden overhandigd aan Ernst van Koesveld

Goed gesprek-regels

Voorafgaand aan het festival hadden jongeren nagedacht over de spelregels van goed overleg. Deze werden overhandigd aan Ernst van Koesveld van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Een gesprek moet gelijkwaardig zijn’, zei de 13-jarige Emil bij zijn toelichting op de spelregels. Van Koesveld beloofde het paneel met de regels te overhandigen aan ‘de minister met de mooie schoenen’ De Jonge, die het mee zou nemen naar de ministerraad. ‘Want de rechten van jongeren worden lang niet overal gerespecteerd.’

Bekijk nog veel meer foto's