Negende editie Kleine Prinsjesdag met koninklijke touch

13 september 2019

Een heuse koets met twee paarden bracht de 14-jarige Yusuf, de Koning van de Jeugd, naar het Binnenhof. Door deze bijzondere entree - en mede door de in grote getalen aanwezige pers- waande Yusuf zich heel even van blauw bloed. Het maakte de start van deze Kleine Prinsjesdag extra speciaal.

De Koning van de Jeugd Yusuf arriveert in de koets

De Koning van de Jeugd arriveert met zijn familie per koets en wordt meteen door de pers geinterviewd.

De Koning van de Jeugd arriveert met zijn familie per koets en wordt meteen door de pers geinterviewd.

Troonrede, afgewisseld met debatten

Eenmaal binnen nam Yusuf het woord en las zijn eerste deel van zijn troonrede voor. Die startte met de woorden: "Vaak denk ik bij mijzelf: “Als iemand een jaar geleden aan mij zou vertellen dat ik nu in de Ridderzaal zou zitten, zou ik hem dan geloven?” En eerlijk gezegd is het antwoord nee. Want eigenlijk was ik een gewone scholier, die elke dag naar school moest en huiswerk moest maken."

De jongerenkoning riep de aanwezige ministers op om meer aandacht te geven aan jongeren die kampen met depressieve gevoelens. ‘Mijn oplossing is dat we er meer over moeten praten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich niet alleen voelen en naar buiten durven te komen,’ aldus Yusuf. En met succes, Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beloofde dat hij psychische zorg aan jongeren grotere prioriteit wil geven.

Na afloop nam de minister de troonrede in ontvangst.                                                           

Minister de Jonge neemt de troonrede in ontvangst

Minister de Jonge neemt de troonrede in ontvangst

Minister de Jonge neemt de troonrede in ontvangst

Meningen en stellingen

Na het eerste inleidende deel van de speech debatteerden de scholenteams over verschillende kinderrechten en onderwerpen: voeding, stress onder jongeren, kinderen van uitreizigers naar Syrië en de Nederlandse Cariben. De scholieren gingen om en om in debat met elkaar en met de Kamerleden: Martin Wӧrsdӧrfer (VVD), Antje Diertens (D66), Bram van Oijk (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA). Het debat werd gehouden in het bijzijn van maar liefst twee ministers: Bruno Bruins en Hugo de Jonge van VWS.

De vier stellingen dit jaar waren:

  • Supermarkten hebben de verantwoordelijkheid om jongeren voorlichting te geven over de gevolgen van suiker in voedselproducten;
  • Alle middelbare scholieren moeten verplicht twee keer per jaar naar de psycholoog;
  • De Nederlandse regering moet kinderen van Nederlandse uitreizigers naar Syrië per direct naar Nederland halen en
  • Het is goed als Nederlandse scholen elke vijf jaar een uitwisseling organiseren met een school in de Nederlandse Cariben.

Tijdens het debat over stress zei een van de leerlingen van het Haarlemmermeerlyceum: 'Soms is luisteren de beste zorg die een kind kan krijgen'.

Het winnende debatteam

De vier meiden van het winnende debatteam van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton in Hoofddorp

De vier meiden van het winnende debatteam van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton in Hoofddorp

"And the winner is..."

Na het debat kon het publiek, dat zich feestelijk met hoeden en dassen had gekleed, stemmen door een rode of een groene kaart op te steken. Want er kan maar een debatteam winnen! De debatteams streden namelijk om de titel Beste Debaters.

"Kinderen hebben recht op gezondheid en dus moet de overheid jongeren nog beter voorlichten over voeding" zei de 14-jarige Tess. Zij bleek ook nog in het winnende team van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp te zitten. De vier meiden waren apetrots op hun overwinning.

De jury bestond uit Robbe van Hulst van het UNICEF Jongerenpanel, Suzanne Laszlo, de directeur van UNICEF Nederland en de directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut, Jacco van Mersbergen.

De overige finalisten waren scholieren van het Vossium Gymnasium (Amsterdam), Willem de Zwijgercollege (Papendrecht), Mendelcollege (Haarlem), Stedelijk Gymnasium Arnhem, het Kalsbeek College (Woerden), Emmauscollege (Rotterdam) en nog een team van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp. 

Bekijk meer foto's van deze bijzondere dag

En de video waarbij Bente van het jongerenpanel verslag doet van de ochtend: