Orkaan Dorian: eerste schip met hulpgoederen komt aan op de Bahama's

7 september 2019

Op 8 september komt het eerste schip met UNICEF-hulpgoederen aan in de hoofdstad Nassau. Jij kunt helpen door onze actie voor de kinderen op de Bahama's te steunen.

Bahama's, 6 september 2019: een hulpverlener tilt Katheleh (4) in een helikopter die haar van Abaco naar de hoofdstad Nassau zal evacueren.

Bahama's, 6 september 2019: een hulpverlener tilt Katheleh (4) in een helikopter die haar van Abaco naar de hoofdstad Nassau zal evacueren.

Bahama's, 6 september 2019: een hulpverlener tilt Katheleh (4) in een helikopter die haar van Abaco naar de hoofdstad Nassau zal evacueren.

Zo hevig als Dorian tekeer is gegaan is een unicum, zeggen de inwoners van de Bahama's. De eilandengroep in het Caribisch gebied leed op 1 september hevig onder het machtsvertoon van de orkaan. Duizenden mensen zijn dakloos en het aantal doden en vermisten loopt nog steeds op. Onder de mensen die door Dorian zijn getroffen zijn ongeveer 18.000 kinderen en jongeren.

Horrorverhalen over Dorian

Vooral de eilanden Abaco en Grand Bahama hebben het zwaar te verduren gehad. De schade is extreem. Marsh Harbour op Abaco ligt in puin en inwoners vertellen horrorverhalen over wat ze hebben meegemaakt.

Bahama's, 6 september 2019: Benson Etienne (15) in het zwaar verwoeste Marsh Harbour op het eiland Abaco.

'Alles is weg'

Benson Etienne (15) fietst op 6 september door Marsh Harbour op Abaco. Hij kon met zijn familie net op tijd wegkomen toen Dorian eerst het dak van hun appartement blies en daarna de ramen vernielde. "Voordat de muren het begaven, waren we buiten. We zwommen door smerig water en moesten vechten tegen de stroming. Nu is alles weg, ook de school. En we hebben geen drinkwater."

Katheleh (4) en Marianise op weg naar Nassau.

'Alleen nog twee handtassen'

Katheleh (4) en haar moeder Marianise worden op 6 september geëvacueerd van Abaco naar Nassau, de hoofdstad van de Bahama's. Veertig uur lang moesten ze de orkaankracht van Dorian verduren. Van hun huis is niets meer over. "We hebben alleen nog twee handtassen, verder zijn we alles kwijt," zegt Marianise.

Waterzuiveringstabletten aan boord

De getroffen eilanden zijn zeer moeilijk toegankelijk, zodat vanuit vliegtuigen de schade wordt opgenomen. Toch is het een UNICEF-team gelukt om Abaco te bereiken. Het eerste schip dat op 8 september in Nassau aankomt, heeft onder meer waterzuiveringstabletten voor zo'n 10.000 kinderen en hun families aan boord.

Help de kinderen op de Bahama's

UNICEF helpt de kinderen op de door Dorian getroffen eilanden. Ze hebben voedsel, schoon water, medische zorg, onderwijs en psychosociale zorg nodig. Jij kunt meehelpen door ons te steunen met een gift. Alvast bedankt voor je donatie!