De finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Tuschinski

28 juni 2019

Vrijdag 28 juni vond de landelijke finale van de 6e editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival schooljaar 2018-2019 in Pathé Tuschinski plaats. Basisschoolleerlingen maakten voor het festival korte films over kinderrechten. Het bijbehorende YouTubekanaal is met 85 miljoen views en 91.000 abonnees een van de succesvolste educatieve kanalen van Nederland. Een van de film is zelfs al een half miljoen keer bekeken.

UNICEF Kinderrechten Filmfestival 2019

10 scholen maakten kans op de felbegeerde prijs: Winnaar UNICEF Kinderrechten Filmfestival 2019

10 scholen maakten kans op de felbegeerde prijs: Winnaar UNICEF Kinderrechten Filmfestival 2019

En de winnaar is......Basisschool De Vossenschans

Tijdens de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival kreeg basisschool De Vossenschans uit Ter Aar de award voor Beste film. Zij maakten de film ‘Stoepkrijt’ over de rechten van gehandicapte kinderen. Basisschoolleerlingen uit heel Nederland hadden afgelopen schooljaar korte speelfilms over kinderrechten gemaakt voor het filmfestival.

Meer over het Filmfestival

Kinderen uit bovenbouwgroepen kunnen aan het filmfestival meedoen door een tekening, verhaal of mini movie over kinderrechten in te sturen. De beste inzendingen verdienen een filmopname-ochtend met een professionele filmcoach. Bij voorgaande edities gingen de door de kinderen bedachte en gemaakte kinderrechtenfilms in première in echte bioscopen. Vanaf afgelopen schooljaar zijn deze premières online. Tot 1 juni ging er iedere donderdag om 16.00 uur een film live in première op YouTube. De vijf kinderrechtenfilms die online in twee weken tijd de meeste kijkminuten behaalden, staan in deze landelijke finale. De vijf andere finalefilms zijn tot stand gekomen met partners van het filmfestival zoals het vfonds en Partou Kinderopvang.

Waanzinnig populair

Dit schooljaar namen leerlingen van basisscholen uit heel Nederland -en voor het eerst ook uit België- onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Alles deden ze zelf: van script schrijven en attributen uitzoeken tot de rollen verdelen en animaties tekenen. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is waanzinnig populair onder kinderen. De 704 films op het kinderrechten YouTubekanaal  zijn bij elkaar al meer dan 85 miljoen keer bekeken. Het filmproject is inmiddels uitgegroeid tot het grootste online filmfestival voor het basisonderwijs

Beste acteerprestatie, kinderrechtenverhaal en publieksprijs

Andere prijzen waren er voor 'Gezond Alarm' van basisschool De Blokkendoos uit het Belgische Aartselaar voor de beste acteerprestatie. De film 'Kids Switch' van kinderopvang Partou uit Wierden had het Beste kinderrechtenverhaal en de Publieksprijs ging naar de film 'Humanji' van basisschool Neel uit Roermond.

‘Wat een verrassing dat we hebben gewonnen!’, zeiden de kinderen van basisschool Neel bij het in ontvangst nemen van de prijs. ‘We zijn superblij en trots. Het was dolle pret bij de opnames met filmcoach Jeroen. Iedereen bedankt voor het stemmen!’ Ook jurylid Rens Raemakers van D66 liep tevreden de bioscoopzaal uit. ‘Op moderne manier wordt kinderen al op vroege leeftijd geleerd wat het belang van kinderrechten is! Ze leren de kinderrechten zelf direct toe te passen en zien hoe anderen datzelfde doen. Dat maakt het Kinderrechtenfilmfestival heel educatief.’

Interesse in de lijst van scholen die ook in de finale stonden? Kijk voor meer info op wwww.krff.nl 

Jury UNICEF Kinderrechten Filmfestival

De juryleden vonden de film Stoepkrijt de beste kinderrechtenfilm. ‘Fantastisch om te zien hoe kinderen films maken over kinderrechten en hoe ze daarbij fantasie en humor gebruiken’, vertelt Klaasje, zangeres van K3. ‘Stoepkrijt sprong er echt uit. Geweldig hoe de kinderen de rol van juf hadden neergezet!’

De juryleden vonden de film Stoepkrijt de beste kinderrechtenfilm. ‘Fantastisch om te zien hoe kinderen films maken over kinderrechten en hoe ze daarbij fantasie en humor gebruiken’, vertelt Klaasje, zangeres van K3. ‘Stoepkrijt sprong er echt uit. Geweldig hoe de kinderen de rol van juf hadden neergezet!’

“Met dit filmproject wil UNICEF kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan.”

Sasja Bökkerink