Moeders op kookles tegen ondervoeding

21 mei 2019

Sprinkles bomvol vitamines en mineralen én kookworkshops helpen wereldwijd in de strijd tegen chronische ondervoeding. 

Kookles nigeria

Een op de drie kinderen in de wereld jonger dan vijf jaar krijgt geen goede voeding. Hierdoor blijven ze bijvoorbeeld achter in groei, komen niet goed mee op school en worden sneller ziek. Wanneer kinderen wel genoeg eten krijgen, maar zonder de nodige voedingsstoffen, dan is de kans op chronische ondervoeding groot.  

Les voedzaam koken

Er zijn verschillende manieren om chronisch ondervoede kinderen te helpen. UNICEF, dé kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, doet dat met allerlei voedings- en voorlichtingsprogramma’s. Samen met overheden, bedrijven en inwoners van landen zorgen ze ervoor dat kinderen ook echt goede voeding krijgen. Maar net wat er in een land nodig is. 

Zo geven getrainde lokale vrijwilligers in Nigeria kookworkshops aan (aanstaande) moeders, waar ze leren wat een voedzame maaltijd is en hoe ze die veilig klaarmaken. Deze vrijwilligers benadrukken dan ook meteen hoe belangrijk het is om voor het koken je handen te wassen. De getrainde vrijwilligers trekken er ook op uit in het land om moeders vooral aan te moedigen om naar deze workshops te gaan. En bezoekt een moeder een medische kliniek? Ook dan vertellen getrainde gezondheidsmedewerkers van alles over gezonde voeding.

Zelf voedsel verbouwen

UNICEF werkt ook samen met het ministerie van Landbouw om ervoor te zorgen dat de landbouw voedzaam voedsel produceert en dat dit ook de eigen bevolking bereikt. En wanneer dit niet haalbaar is, dan helpt UNICEF gezinnen met poeders en Sprinkles bomvol vitamines en mineralen. Door dit over de maaltijd te strooien kan rijst ineens een superfood worden! 

Help je ook mee om chronische ondervoeding aan te pakken? Voor 20 euro geef je bijvoorbeeld 32 kinderen een maand Sprinkles.