UNICEF hielp Audrey Hepburn erbovenop

27 april 2019

Audrey Hepburn kreeg na de Hongerwinter hulp van UNICEF. Ze had nooit kunnen denken dat ze later ambassadeur zou worden voor haar redder in nood.

Audrey Hepburn in Ethiopië, 1988.

Audrey Hepburn in Ethiopië, 1988.

Audrey Hepburn in Ethiopië, 1988.

Wereldster Audrey Hepburn kon niet tegen leed. Toen ze in 1989 benoemd werd tot ambassadeur van UNICEF, zei ze tegen journalisten dat ze zich door deze stap niet langer machteloos voelde door beelden van de ‘onbeschrijflijke ellende van kinderen en hun moeders op tv’.

Zwaar ondervoed

Dat de filmster en stijlicoon voor UNICEF koos, had ook een persoonlijke reden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Audrey met haar moeder Ella en halfbroers Alexander en Ian in Arnhem, waar ze de hongerwinter meemaakte. Zwaar ondervoed at ze zichzelf misselijk toen na de bevrijding vrachtwagens van het Rode Kruis en UNICEF de inwoners van Arnhem voedsel kwamen brengen. "Ik weet wat UNICEF voor kinderen betekent, omdat ik zelf als kind hulp heb gekregen," vertelde Audrey in een interview. "UNICEF is mij al dierbaar sinds ik in 1945 die dozen eten en dekens zag."

Onvervangbaar

Op 20 januari 1993 overleed Audrey Hepburn aan de gevolgen van darmkanker. Het jaar daarvoor bezocht ze nog Somalië, Kenia, Groot-Brittannië, Zwitserland, Frankrijk en de VS. Ze was voor UNICEF een onvervangbare ambassadeur.