De appjes van je kind gaan je niets aan

27 april 2019

Kijk je weleens in de telefoon van je kind om te checken wat er in zijn of haar appjes staat? Volgens het Kinderrechtenverdrag ga je dan over de schreef.

Jongeren bellen in Mozambique met hun mobieltjes.

Kinderen en jongeren hebben recht op privacy, dus zonder toestemming hun appjes lezen mag niet.

Kinderen en jongeren hebben recht op privacy, dus zonder toestemming hun appjes lezen mag niet.

Kijken of je kind je appje heeft gelezen: mag natuurlijk. Controleren wanneer het voor het laatst online was: geen probleem. Maar als je de telefoon van je zoon of dochter even leent om zijn of haar Whatsapp-berichten door te nemen, dán ga je de fout in.

Recht op privacy

Het Verdrag voor de Rechten van het Kind is er duidelijk over: ieder kind heeft recht op privacy. En met het lezen van appjes schend je dat recht. Dat geldt overigens ook voor brieven, e-mails of dagboeken. Wat daarin staat, gaat je dus niets aan.

Mag je dan helemaal niks? Het Kinderrechtenverdrag maakt een uitzondering: als je bijvoorbeeld bang bent dat je dochter wordt gestalkt door een loverboy, mag je lezen wat je wilt. Want kinderen hebben namelijk ook recht op bescherming en dat recht gaat altijd voor.

UNICEF controleert

In het Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen waarin de rechten van alle kinderen in de wereld zijn vastgelegd. Kinderen hebben een eigen verdrag, omdat voor hen  – kwetsbaar als ze zijn – speciale rechten gelden. Naast het recht op privacy en bescherming, hebben ze ook recht op onderwijs, goede voeding en medische zorg. Zelfs het recht op sporten en spelen staat erin vermeld. Bijna alle landen in de wereld hebben beloofd zich aan het verdrag te houden. Wie dat controleert? UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Want wij staan voor kinderrechten.