UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2019: acht winnaars en een nieuwe Koning van de Jeugd

15 april 2019

Ruim tweehonderd kinderen uit heel Nederland debatteerden tijdens het Kinderrechten Debattoernooi voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

UNICEF Nederland organiseerde het Kinderrechten Debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. De acht winnende debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in debat met Kamerleden.

UNICEF Nederland organiseerde het Kinderrechten Debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. De acht winnende debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in debat met Kamerleden.

UNICEF Nederland organiseerde het Kinderrechten Debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. De acht winnende debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in debat met Kamerleden.

Debatteren over Kinderrechten

Het negende Kinderrechten Debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. 45 teams debatteerden over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, zoals de positie van kinderen als hun ouders scheiden, kinderarbeid en privacy. Tientallen getrainde vrijwilligers én leerling-juryleden jureerden tijdens de drie debatrondes.

De volgende acht teams zijn de winnaars en zien we terug op Kleine Prinsjesdag:

 • Mendelcollege uit Haarlem (vmbo)
 • Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand uit Hoofddorp (havo)
 • Willem de Zwijger College uit Papendrecht (havo)
 • Emmaus College uit Rotterdam (vwo)
 • Stedelijk Gymnasium uit Arnhem (vwo)
 • Kalsbeek College uit Woerden (vwo)
 • Vossius Gymnasium uit Amsterdam (vwo)
 • Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp (vwo) 

Het team van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton (havo) uit Hoofddorp was de Beste Brugklas. Zij krijgen een VIP-behandeling tijdens Kleine Prinsjesdag.

'Zó leuk, dat hadden we echt niet verwacht’

Het Haarlemmermeer havo-team was dolblij met de winst. "Superleuk dat we gewonnen hebben! We hebben ook de hoogste puntenscore van alle teams, hoe vet is dat? En we debatteren nog niet eens zo lang." De Hoofddorpse jongeren maakten indruk op de jury. De school won namelijk vorig jaar al de debatfinale op Kleine Prinsjesdag en leverde dit jaar twee winnende teams af, zowel een havo- als een vwo-team. Ook kreeg het brugklasteam de aanmoedigingsprijs. "Zó leuk, dat hadden we echt niet verwacht," reageerde een brugklasser uit het team.

Stellingen over kinderrechten

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen over hun rechten, zodat ze daarvoor beter kunnen opkomen. Het recht op participatie is een van de belangrijkste artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag.

De stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn:

 • Als ouders uit elkaar gaan moet het kind altijd in één huis blijven wonen.
 • Scholieren moeten tijdens hun gehele middelbareschoolperiode dezelfde schooltas gebruiken.
 • Jongeren leren het beste omgaan met social media wanneer hun ouders meekijken.

Dankzij hun deelname zijn de scholieren goed op de hoogte van welke rechten zij en alle andere kinderen hebben. En dát is natuurlijk precies de bedoeling!

Yusuf Khalid is nieuwe Koning van de Jeugd

Tijdens het toernooi kozen alle aanwezige jongeren hun nieuwe Koning van de Jeugd. De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium in Amsterdam hield zijn speech vol passie en overtuiging. Een jaar lang vertegenwoordigt hij de kinderen en jongeren in Nederland tijdens ontmoetingen met politici, werkbezoeken en op politieke congressen en bijeenkomsten. Hij volgt Koningin Chris Heidstra op en heeft een speciale missie. Wat die missie inhoudt vertelt Yusuf op 13 september tijdens Kleine Prinsjesdag, want dan mag hij als Koning van de Jeugd een zelfgeschreven troonrede houden in de Ridderzaal. 

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi is een initiatief van UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debat Instituut.

Kroning: Koning van de Jeugd 2019

De 'oude' Koningin van de Jeugd Chris Heidstra en de nieuwe Koning Yusuf Khalid.

De 'oude' Koningin van de Jeugd Chris Heidstra en de nieuwe Koning Yusuf Khalid.

“Ik ben dan misschien klein, maar ik heb de grootste plannen.”

Yusuf Khalid, Koning van de Jeugd 2019
De nieuwe koning speechte over de 150.000 kinderen in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten. "Dat zijn drie Johan Cruijff ArenA's vol; dat zijn er veel te veel," sprak Yusuf. "Kinderen hebben het recht om vrij te leven, om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Maar als jij met mentale problemen kampt, is er vrijwel niets meer van deze vrijheid over." Het komende jaar wil Yusuf het welzijn van jongeren bespreekbaar maken en kinderen aanmoedigen om hulp te zoeken.

De nieuwe koning speechte over de 150.000 kinderen in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten. "Dat zijn drie Johan Cruijff ArenA's vol; dat zijn er veel te veel," sprak Yusuf. "Kinderen hebben het recht om vrij te leven, om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Maar als jij met mentale problemen kampt, is er vrijwel niets meer van deze vrijheid over." Het komende jaar wil Yusuf het welzijn van jongeren bespreekbaar maken en kinderen aanmoedigen om hulp te zoeken.

De nieuwe koning speechte over de 150.000 kinderen in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten. "Dat zijn drie Johan Cruijff ArenA's vol; dat zijn er veel te veel," sprak Yusuf. "Kinderen hebben het recht om vrij te leven, om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Maar als jij met mentale problemen kampt, is er vrijwel niets meer van deze vrijheid over." Het komende jaar wil Yusuf het welzijn van jongeren bespreekbaar maken en kinderen aanmoedigen om hulp te zoeken.

Bekijk de Aftermovie van het UNICEF-Jongerenpanel