De ijzige kou bleek voor tenminste 29 kinderen te veel

1 februari 2019

In opvangkamp Al-Hol in Syrië zijn minstens 29 kinderen overleden door kou en ontbering. De omstandigheden in het kamp zijn mensonterend en het aantal inwoners is in korte tijd verdrievoudigd.

Opvangkamp

Vluchtelingen arriveren in kamp Al-Hol in het noorden van Syrië. Het aantal inwoners van het kamp is de laatste weken verdrievoudigd en elke dag komen er duizenden mensen bij. Kinderen hebben soms zonder hun ouders of andere familieleden moeten vluchten.

Vluchtelingen arriveren in kamp Al-Hol in het noorden van Syrië. Het aantal inwoners van het kamp is de laatste weken verdrievoudigd en elke dag komen er duizenden mensen bij. Kinderen hebben soms zonder hun ouders of andere familieleden moeten vluchten.

De oorlog in Syrië is absoluut niet voorbij

"Veel mensen denken dat de oorlog in Syrië voorbij is, maar wat in deze regio gebeurt laat zien dat dat absoluut niet zo is," zegt Geert Cappelaere, UNICEF-directeur voor het Midden-Oosten. "Er wordt nog intens gevochten, vooral in het noordoosten. We proberen mensen op de vlucht zo goed mogelijk te helpen. De barre omstandigheden eisen jammer genoeg veel kinderlevens."

Het geweld moet stoppen

In opvangkamp Al Hol krijgen vluchtelingen voedsel, water, dekens en gezondheidszorg, maar voor sommigen komt deze hulp dus te laat. "Door de gevaarlijke omstandigheden is het niet mogelijk om de vluchtelingen onderweg te helpen," legt Cappelaere uit. "Het is van levensbelang dat de gevechten stoppen, zodat de bevolking niet meer hoeft te vluchten. Ook hebben we toegang nodig tot de gebieden waar nu gevochten wordt, zodat mensen geen honderden kilometers hoeven afleggen en we hen zo snel mogelijk kunnen helpen."

UNICEF deelt kachels uit, zodat Syrische kinderen deze winter warm blijven.

UNICEF deelt kachels uit, zodat Syrische kinderen deze winter warm blijven.

UNICEF deelt kachels uit, zodat Syrische kinderen deze winter warm blijven.

De hulp van UNICEF

UNICEF verstrekte de afgelopen dagen in kamp Al-Hol 500 kachels, 7.000 sets winterkleding en 10.000 warme dekens. Daarnaast vangen medewerkers van UNICEF alleenreizende kinderen op en proberen hen in contact te brengen met familie. UNICEF heeft geld nodig om meer hulp te kunnen bieden.