UNICEF Nederland steunt oproep voor uitzetstop gewortelde kinderen

21 januari 2019

UNICEF is verheugd dat na het voortschrijdende inzicht van het CDA er nu een Kamermeerderheid is voor een humanere omgang met kinderen die hier al langer dan vijf jaar leven.

Paspoort europe

Geworteld

Dit weekend pleitten CDA en D66 voor een ruimer toegepast kinderpardon, zodat meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. 

De bestaande regelingen moeten zo snel mogelijk worden aangepast, maar tot die tijd is het belangrijk om te uitzettingen te stoppen. "Het is niet uit te leggen als er nu kinderen zouden worden uitgezet," zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "Daarom ondersteunen wij de oproep om de uitzettingen van deze kwetsbare kinderen te stoppen totdat de nieuwe afspraken zijn gemaakt."

Veel kinderen die hun toevlucht zochten in ons land, leven al zo lang in Nederland dat ze hier geworteld zijn. Ze spreken vaak niet eens de taal van hun land van herkomst, een land waar ze soms nooit zijn geweest of waar ze zich niets meer van herinneren. We spreken van worteling als de kinderen hier al vijf jaar of langer zijn. Nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen laat zien dat kinderen na deze periode niet meer zonder schade teruggestuurd kunnen worden.

Tim Hofman heeft meer dan 250.000 handtekeningen opgehaald voor een eerlijker kinderpardon.

Tim Hofman heeft meer dan 250.000 handtekeningen opgehaald voor een eerlijker kinderpardon.

Tim Hofman heeft meer dan 250.000 handtekeningen opgehaald voor een eerlijker kinderpardon.

Steun 

UNICEF Nederland ondersteunt al langer de initiatieven om tot een kindvriendelijk asielbeleid te komen. Ruim 150 gemeenten riepen staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid op het Kinderpardon te versoepelen. Tv-presentator Tim Hofman verzamelde ruim 250.000 handtekeningen en sinds 26 oktober is er een voortgaande kerkdienst gaande om een gezin te beschermen en de dialoog aan te gaan met politiek Den Haag. Eerder pleitten ook tientallen burgemeesters en gemeentes en de Kinderombudsman voor een toleranter kinderpardon.