Onderwijs 3,5 miljoen kinderen bedreigd in regio Tsjaadmeer

26 september 2018

Het onderwijs voor meer dan 3,5 miljoen kinderen in de regio rondom het Tsjaadmeer is bedreigd door aanhoudend geweld, ontheemding en door angst voor aanvallen op scholen. UNICEF roept op tot krachtiger optreden.

Een meisje krijgt les in een noodlokaal in het opvangkamp Ngagam in Diffa.

Een meisje krijgt les in een noodlokaal in het opvangkamp Ngagam in Diffa.

Een meisje krijgt les in een noodlokaal in het opvangkamp Ngagam in Diffa.

Bijna duizend scholen zijn gesloten of kunnen niet meer goed functioneren in Noordoost-Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger. Dit is een groot probleem, omdat onderwijs essentieel is voor kinderen in tijden van crisis.

‘Wanneer er grote onzekerheid is kan onderwijs een enorme ondersteuning zijn voor kinderen en zelfs levens redden,' zegt Manuel Fontaine, directeur noodhulpprogramma's van UNICEF. 'Het geeft kinderen de mogelijkheid om de vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze niet alleen hun eigen toekomst maar ook die van hun families en de hele samenleving kunnen verbeteren.'

Kinderen krijgen les in een tijdelijk klaslokaal in Maiduguri, Borno State, Nigeria.

Kinderen krijgen les in een tijdelijk klaslokaal in Maiduguri, Borno State, Nigeria.

Kinderen krijgen les in een tijdelijk klaslokaal in Maiduguri, Borno State, Nigeria.

Wat doet UNICEF?

UNICEF en partners zorgen voor alternatief onderwijs wanneer kinderen niet naar school kunnen door geweld of beschadigde wegen en scholen. Door radio’s te gebruiken als een platform voor onderwijs, zorgt UNICEF ervoor dat kinderen in noodsituaties in Kameroen en Niger toch leren lezen en rekenen. Daarnaast krijgen ze les in belangrijke levensvaardigheden.

Wat heeft UNICEF al bereikt?

Ondanks dat de regio geteisterd wordt door aanhoudende onrust, ontheemding en armoede, hebben UNICEF en de overheden van de betrokken landen ervoor gezorgd dat meer dan een miljoen kinderen weer naar school kunnen. Zo'n 150.000 kinderen hebben een training gevolgd over veilige evacuatie in het geval van een aanval op hun school. Ook zijn meer dan 14.000 leraren getraind in het bieden van psychosociale steun in het klaslokaal. UNICEF werkt daarbij samen met gemeenschappen en moedigt die bijvoorbeeld aan om scholen te beschermen.

Een jongen die ontvoerd is geweest door Boko Haram geeft les aan lotgenoten in Noordoost-Nigeria.

Een jongen die ontvoerd is geweest door Boko Haram geeft les aan lotgenoten in Noordoost-Nigeria.

Een jongen die ontvoerd is geweest door Boko Haram geeft les aan lotgenoten in Noordoost-Nigeria.

Hulp blijft hard nodig

Het gebied rondom het Tsjaadmeer blijft een van de armste gebieden in de wereld. Al negen jaar heeft de regio te maken met conflicten. Meer dan tien miljoen mensen, waaronder zes miljoen kinderen, verkeren in nood en 2,4 miljoen mensen zijn ontheemd. Het aanhoudende geweld en de aanvallen op dorpen en steden maken het de ontheemden erg moeilijk om naar huis terug te keren en hun leven weer op te bouwen. Humanitaire hulp blijft daarom enorm belangrijk.