Romario (14): 'De coaches zijn er altijd, ik kijk echt tegen ze op'

29 augustus 2018

De achterstandswijk Belvedere op Sint Maarten ligt er verlaten bij. Alleen vanaf het vervallen voetbalveldje klinken enthousiaste stemmen. Ruim voordat de donderdagmiddagtraining van de WorldCoaches begint, stroomt het veld al vol met kinderen. Desreena Boston (15): 'De coaches zijn altijd blij, dat maakt voetballen nóg leuker. Zij leren ons technieken en dat je niet moet schelden als je het ergens mee oneens bent.'

Twee keer per week is er voetbaltraining, waar door UNICEF en de KNVB opgeleide WorldCoaches de kinderen life skills meegeven. Dat is extra belangrijk op Sint Maarten, dat bijna een jaar geleden zwaar getroffen werd door orkaan Irma.

Twee keer per week is er voetbaltraining, waar door UNICEF en de KNVB opgeleide WorldCoaches de kinderen life skills meegeven. Dat is extra belangrijk op Sint Maarten, dat bijna een jaar geleden zwaar getroffen werd door orkaan Irma.

Twee keer per week is er voetbaltraining, waar door UNICEF en de KNVB opgeleide WorldCoaches de kinderen life skills meegeven. Dat is extra belangrijk op Sint Maarten, dat bijna een jaar geleden zwaar getroffen werd door orkaan Irma.

Gabrielle Williams (12) komt net als Desreena uit Belvedere, een wijk met sociale woningbouw, lageinkomensgezinnen, sociale problemen en armoede. Het is bovendien een plek waar orkaan Irma de nodige schade heeft aangericht. Naar schatting heeft één op de drie huizen nog geen degelijk dak en het orkaanseizoen staat alweer voor de deur. Voor zorgeloos plezier - want dat is uiteindelijk het belangrijkste doel van het WorldCoaches-programma - is het meisje zo vaak mogelijk op het voetbalveld te vinden: 'Ik houd echt van voetbal, ik ga twee keer in de week naar de training en mijn technieken worden steeds beter. Ik speel op donderdagmiddag en op zaterdagochtend… als ik me niet verslaap,' lacht Gabrielle. 'Na de warming-up oefenen we bijvoorbeeld aanvallen en verdedigen, en de coaches leren ons allemaal trucjes met de bal. Zij leren ons ook andere dingen, zoals discipline en op een vriendelijke manier praten met elkaar praten als je het oneens bent in plaats van ruziën, maar ik word eigenlijk nooit boos. We hebben heel veel lol met elkaar, we lachen veel en iedereen maakt grapjes.'

Succes dankzij samenwerking

Dankzij een financiële bijdrage uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kunnen honderden kinderen sinds februari minstens een keer per week meedoen aan een voetbaltraining van het WorldCoaches-programma. UNICEF en de KNVB leiden via dit KNVB-programma lokale coaches op die life skills verweven in de trainingen en wedstrijden, met en voor de kinderen. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de St. Maarten Soccer Association en in coördinatie met de afdeling Sport van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport en hun uitvoerende orgaan, het National Sport Institute.

Coach Jean leert de kinderen op Sint Maarten voetballen, maar ook dat je met schelden en vloeken geen conflicten oplost.

Coach Jean leert de kinderen op Sint Maarten voetballen, maar ook dat je met schelden en vloeken geen conflicten oplost.

Coach Jean leert de kinderen op Sint Maarten voetballen, maar ook dat je met schelden en vloeken geen conflicten oplost.

Professionele coaches

De professionele coaches Piet de Jong en Elvis Albertus van de KNVB hebben de afgelopen maanden lokale vrijwilligers opgeleid tot WorldCoaches. 'Het zijn stuk voor stuk betrokken mensen die zich in hun vrije tijd graag inzetten voor kinderen die na orkaan Irma wel wat extra plezier en steun kunnen gebruiken. Het gaat om leerkrachten, gymleraren en er zitten ook een paar echte voetballiefhebbers tussen,' zegt De Jong. 'Een WorldCoach is zoveel meer dan een voetbaltrainer die technieken aanleert, hij of zij is ook iemand die kinderen life skills wil leren, zoals omgaan met verlies en andere emoties die na een heftige ramp als Irma kunnen optreden, maar ook hoe je met elkaar op een positieve manier kunt communiceren en hoe je met respect met elkaar en je omgeving omgaat. Bovendien ben je als WorldCoach een rolmodel.'

Rolmodel voor kinderen

Een rolmodel zijn de WorldCoaches zeker. Op de kleine tribune naast het voetbalveldje vertelt de 14-jarige Romario: 'Het veld is beschadigd door orkaan Irma, de hekken zijn kapot en de doelen staan niet meer stevig, maar we kunnen er gelukkig nog wel spelen. Ik kijk op tegen onze coaches, ze krijgen niet betaald maar ze zijn er altijd! Zelfs als spelers vervelend zijn of vechten, blijven ze toch iedere keer terugkomen. De voetbalspelletjes vind ik het allerleukst van de training. En het belangrijkste dat ik van de coaches heb geleerd, is dat goede communicatie met je teamgenoten onmisbaar is. Als je niet communiceert, dan maak je er een zooitje van en kun je niet goed samenspelen. Ik vind het super dat er ook twee coaches uit Belvedere meedoen, dankzij deze coaches worden de kinderen uit onze eigen buurt betere spelers.'

Coach Odessa deelt op Sint Maarten hesjes uit voor een voetbalwedstrijdje.

Coach Odessa deelt op Sint Maarten hesjes uit voor een voetbalwedstrijdje.

Coach Odessa deelt op Sint Maarten hesjes uit voor een voetbalwedstrijdje.

Geen schoenen of eten

Odessa Ashby is een van de coaches uit Belvedere: 'Dit is geen makkelijke buurt om in op te groeien, de kinderen hier zullen veel aan het WorldCoaches-programma hebben. De meeste jongens en meisjes hadden het al niet makkelijk thuis en de orkaan heeft de problemen nog eens vergroot.' Matthew Horton, ook net opgeleid tot WorldCoach, vult aan: 'Er heerst veel stress in gezinnen, ouders hebben of meerdere baantjes om hun hoofd boven water te houden, of zijn werkloos. Sommige kinderen komen zonder schoenen naar de training of vertellen ons dat zij de hele dag nog niks hebben gegeten.'

Veilig gevoel geven

Professioneel coach Elvis Albertus, die samen met Piet de Jong het programma op Sint Maarten heeft opgezet en leidt, ziet hoe noodzakelijk het is dat er goed getrainde WorldCoaches komen om met de kinderen te kunnen voetballen: 'De kinderen vertonen opvallend gedrag, ze reageren snel emotioneel, duwen, trekken… het samen sporten is een manier van ontstressen. De kinderen zijn ook sneller bang, ik merk dat bijvoorbeeld als het harder waait. Ik zie ook dat de coaches zijn geraakt door Irma; velen hebben schade aan hun huis, tegelijkertijd begrijpen en voelen zij beter wat de kinderen ook voelen. Wij leren de coaches daarmee om te gaan en tegelijkertijd de kinderen een veilig gevoel te geven.'  

Odessa: 'Ik heb tijdens het coachingsprogramma geleerd dat ik mij bewust moet zijn van de problemen waarmee de kinderen kampen en dat ik meer geduld moet hebben als zij zich soms lastig gedragen.' Tegelijkertijd hebben Odessa en haar collega Jean van Heyningen ook veel steun aan het programma, Jean: 'Als ik mijn kapotte dak zie, voel ik me best down. Maar eenmaal op het veld ben ik weer blij, het heeft me echt geholpen over mijn eigen traumatische ervaring heen te komen.' Odessa: 'Als ik hier aan het coachen ben, realiseer ik me weer dat ik er niet alleen voor sta.'

Vervolg WorldCoaches-programma

Net als Elvis en Piet hopen ook de nieuwe WorldCoaches dat het programma - nu het is afgerond - een vervolg krijgt. Zelf blijven zij op vrijwillige basis de kinderen trainen, maar zoals Odessa het verwoordt: 'Hoe meer coaches, hoe beter. Er zijn nog veel meer buurten die een WorldCoaches-programma kunnen gebruiken, inclusief betere velden en materialen voor de kinderen die het zelf niet kunnen betalen.'

Ondertussen spelen de kinderen verder op het veldje in Belvedere, maken nieuwe vrienden tijdens de training en dromen van een carrière als voetbalprofessional. Cigmarre Martine (13): 'Als je succesvol wilt zijn, moet je goed communiceren met je teamgenoten en weten dat het niet alleen om jezelf gaat. Je hebt elkaar nodig om te kunnen spelen.'

De 14-jarige Romario uit Sint Maarten gaat graag naar de voetbaltrainingen. 'Van de voetbalcoaches leer ik dat je problemen niet oplost door te vechten of te vloeken.'

De 14-jarige Romario uit Sint Maarten gaat graag naar de voetbaltrainingen. 'Van de voetbalcoaches leer ik dat je problemen niet oplost door te vechten of te vloeken.'

De 14-jarige Romario uit Sint Maarten gaat graag naar de voetbaltrainingen. 'Van de voetbalcoaches leer ik dat je problemen niet oplost door te vechten of te vloeken.'

Romario Mills (14) | St. Dominic High School

'Goede communicatie is de sleutel tot teamwork'

Als het aan Romario ligt, wordt hij later profvoetballer. De jongen uit Belvedere is dan ook veel op het voetbalveld te vinden. Twee keer in de week doet hij bovendien mee aan de trainingen van het WorldCoaches-programma. Via dit programma leiden UNICEF en de KNVB lokale coaches op die life skills verweven in de trainingen en wedstrijden met en voor de kinderen. 'Het veld is beschadigd door orkaan Irma, de hekken zijn kapot en de doelen staan niet meer stevig, maar we kunnen er gelukkig nog wel spelen. De voetbalspelletjes vind ik het allerleukst van de training. En het belangrijkste dat ik van de coaches heb geleerd, is dat goede communicatie met je teamgenoten heel belangrijk is. Het is de sleutel tot teamwork. Als je niet communiceert, dan maak je er een zooitje van en kun je niet goed samenspelen.'

'Soms zijn er spelers die ruzie maken, schelden of duwen en trekken. Dan ben je niet goed bezig. De coaches leren ons dat je problemen niet oplost door te gaan vechten of je vinger op te steken, en je moet ook niet gaan vloeken als jij of anderen fouten maken. Fouten maken is helemaal niet erg.'

'Ik kijk op tegen onze coaches, ze krijgen niet betaald maar ze zijn er altijd! Zelfs als spelers vervelend zijn of vechten, blijven ze toch iedere keer terugkomen. Ik vind het super dat er ook twee coaches uit Belvedere meedoen, dankzij deze coaches worden de kinderen uit onze eigen buurt betere spelers.'

Coaches Matthew, Jean en Odessa hebben de WorldCoaches-opleiding van UNICEF en de KNVB gevolgd en hebben geleerd tussen de voetbaltraining door belangrijke life skills mee te geven.

Coaches Matthew, Jean en Odessa hebben de WorldCoaches-opleiding van UNICEF en de KNVB gevolgd en hebben geleerd tussen de voetbaltraining door belangrijke life skills mee te geven, zoals omgaan met emoties of met conflicten. 

Coaches Matthew, Jean en Odessa hebben de WorldCoaches-opleiding van UNICEF en de KNVB gevolgd en hebben geleerd tussen de voetbaltraining door belangrijke life skills mee te geven, zoals omgaan met emoties of met conflicten. 

WorldCoaches Matthew, Jean en Odessa

Odessa Ashby is een van de coaches uit Belvedere: 'Dit is geen makkelijke buurt om in op te groeien, de kinderen hier zullen veel aan het WorldCoaches-programma hebben. De meeste jongens en meisjes hadden het al niet makkelijk thuis en de orkaan heeft de problemen nog eens vergroot.'

Matthew Horton, ook net opgeleid tot WorldCoach: 'Er heerst veel stress in gezinnen, ouders hebben of meerdere baantjes om hun hoofd boven water te houden, of zij zijn werkloos. Sommige kinderen komen zonder schoenen naar de training of vertellen ons dat zij de hele dag nog niks hebben gegeten.'

Jean van Heyningen: 'Als ik mijn kapotte dak zie, voel ik me best down. Maar eenmaal op het veld ben ik weer blij, het heeft me echt geholpen over mijn eigen traumatische ervaring heen te komen.'

Een potje voetbal, maar ook life skills leren op Sint Maarten.

Een potje voetbal, maar ook life skills leren op Sint Maarten.

Een potje voetbal, maar ook life skills leren op Sint Maarten.