Een half miljoen Rohingya-kinderen hebben geen enkel perspectief

23 augustus 2018

Precies een jaar na het op gang komen van een enorme toestroom van Rohingya-vluchtelingen lijden een half miljoen kinderen in de overvolle kampen van Cox’ Bazar onder slechte omstandigheden en een totaal gebrek aan perspectief.

Murium Begu (7) hoort bij de 500.000 Rohingya-kinderen die voor het geweld in Myanmar zijn gevlucht. 

Murium Begu (7) hoort bij de 500.000 Rohingya-kinderen die voor het geweld in Myanmar zijn gevlucht. 

Murium Begu (7) hoort bij de 500.000 Rohingya-kinderen die voor het geweld in Myanmar zijn gevlucht. 

De kinderen in de vluchtelingenkampen krijgen geen goed onderwijs en weten niet wanneer ze ooit weer veilig terug kunnen naar Myanmar. Internationale inspanning is dringend nodig om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan wanhoop en frustratie.

Verloren generatie

'Als we niet nu investeren in onderwijs, lopen we het risico op een verloren generatie van Rohingya-kinderen. Kinderen die de vaardigheden ontberen die ze nodig hebben om met hun situatie om te gaan en die niet in staat zullen zijn bij te dragen aan hun gemeenschap wanneer zij terugkeren naar Myanmar', zegt Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF in Bangladesh.

Dankzij inspanningen van de regering van Bangladesh en tal van hulporganisaties zijn in het afgelopen jaar basisvoorzieningen voor de vluchtelingen opgezet. Grote uitbraken van besmettelijke ziekten zijn daardoor voorkomen, in elk geval tot nu toe.

Overvolle klaslokalen

Onderwijs regelen voor de plotselinge instroom van zoveel kinderen was een grote uitdaging voor UNICEF en zijn partners. In juli 2018 gingen bijna 140.000 kinderen naar zo’n 1.200 schooltjes. Er is echter geen afgestemd curriculum, klaslokalen zijn vaak overvol en ontberen de beschikbaarheid van drinkwater en andere faciliteiten. Een nieuw scholingsstelsel om kinderen meer kwaliteit van onderwijs te bieden - zowel lezen, taal, rekenen als life skills - is nu in ontwikkeling.

De internationale gemeenschap zou moeten investeren in het ondersteunen van kwalitatief goed onderwijs en life skills voor alle Rohingya-kinderen, in het bijzonder voor meisjes en voor tieners, twee groepen die nu buiten de boot dreigen te vallen. UNICEF roept ook de regering van Myanmar op om te garanderen dat in de staat Rakhine, waar nog een half miljoen Rohingya leven, kinderen van alle gemeenschappen toegang krijgen tot kwalitatief goed onderwijs. 

Duurzame oplossing

De crisis van de Rohingya-vluchtelingen heeft een duurzame oplossing nodig. Zo moeten de grondrechten van de moslimbevolking in Rakhine worden erkend. De regering van Myanmar moet zorgen voor bescherming van Rohingya-kinderen en voor andere ethnische groepen en garanderen dat de vluchtelingen veilig kunnen terugkeren.

UNICEF heeft een Child Alert gepubliceerd over het toekomstperspectief van Rohingya-kinderen (pdf)