UNICEF: cholera bedreigt toekomst miljoenen kinderen

4 april 2023

Wereldwijde cholera-uitbraken bedreigen de gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen, waarschuwt UNICEF Nederland. Op dit moment zijn er naar schatting zo’n 4 miljoen choleragevallen wereldwijd. 47 landen worden geraakt door cholera, waarvan 23 landen een cholera-uitbraak hebben uitgeroepen.

Sara Taha Keder 10, drinkt water uit een  fles

De tienjarig Sara en de tweejarige Gread uit Ethiopië haalden voor de oprichting van dit waterpunt elke ochtend water uit de rivier Mana.

De tienjarig Sara en de tweejarige Gread uit Ethiopië haalden voor de oprichting van dit waterpunt elke ochtend water uit de rivier Mana.

“We zien steeds vaker cholera-uitbraken steeds heftigere droogte en grote natuurrampen”, stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Die uitbraken hebben een grotere omvang en dodelijkheid dan we zagen aankomen. De infectie is met name voor jonge kinderen bedreigend omdat hevige diarree en braken kan veroorzaken, wat kan leiden tot snelle uitdroging en binnen enkele uren dodelijk kan zijn zonder snelle hulp”

Op dit moment ziet UNICEF met name in elf landen in oostelijk- en zuidelijk Afrika het aantal cholera-infecties sterk stijgen, de ergste cholera-uitbraak in deze landen in decennia, die het leven en de gezondheid van meer dan 28 miljoen mensen, waarvan 14,2 miljoen kinderen, bedreigd. In de eerste week van maart 2023 waren er ruim 93.000 gevallen en meer dan 2.000 doden geregistreerd in Malawi, Somalië, Mozambique, Kenia, Ethiopië, Zambia, Zuid-Soedan, Burundi, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

“De verwoestende gevolgen van orkaan Freddie hebben het risico voor cholera in onder andere Mozambique en Malawi flink verhoogd. Door de natuurramp zijn gezondheidsdiensten slechter toegankelijk waardoor het risico op overlijden en ziekte voor kinderen verder toeneemt.”, stelt Lieke van de Wiel, adjunct regiodirecteur voor UNICEF in oost- en zuidelijk Afrika

Van de Wiel: “De infectieziekte vormt een ernstig risico voor de kinderen in deze landen die al in kwetsbare omstandigheden leven. Cholera is de zoveelste last voor kinderen die al kampen met crisis zoals voedselschaarste, verwoeste huizen door overstromingen en waterschaarste of juist overlast. We moeten vandaag meer kinderen in nood bereiken met hulp, maar tegelijkertijd werken aan het opbouwen van veerkrachtiger systemen om kinderen in de toekomst te beschermen.”

UNICEF stelt dat de cholera-uitbraken voorkomen had kunnen worden met eerdere investeringen in structurele oplossingen zoals goede sanitaire voorzieningen, schoon water en eenvoudige maatregelen zoals handen wassen. Het is van cruciaal belang dat er nu actie wordt ondernomen. Financiële middelen en grotere slagkracht zijn volgens de hulporganisatie nodig om de uitbraak het hoofd te bieden.

De VN-kinderrechtenorganisatie werkt in alle landen aan het verschaffen van toegang tot schoon water. Ook investeert UNICEF in gezondheids- en sanitaire systemen. UNICEF is momenteel ook bezig met vaccinatiecampagnes tegen cholera. Zo heeft de hulporganisatie op 8 maart 2023 eencampagne gestart in het noordwesten van Syrië om in tien dagen 1,7 miljoen kinderen te vaccineren tegen cholera.