Gevolgen van overstromingen Pakistan bedreigen 4 miljoen kinderenlevens

9 januari 2023

ISLAMABAD - Bijna vier miljoen kinderen leven nog altijd in erbarmelijke omstandigheden door de gevolgen van de overstromingen in Pakistan. Dat stelt UNICEF. Door stilstaand en vervuild water, stijgt het aantal luchtweginfecties en ernstige ondervoeding. De VN-kinderrechtenorganisatie waarschuwt voor het welzijn en de overlevingskansen van deze kinderen. 

kinderen zitten gehurkt langs het water

Kinderen zitten naast een vijver met vervuilend overstromingswater nabij Zangi Brohi, Dadu District in de provincie Sindh.  

Kinderen zitten naast een vijver met vervuilend overstromingswater nabij Zangi Brohi, Dadu District in de provincie Sindh.  

In de door overstromingen getroffen gebieden schiet het aantal kinderen met acute luchtweginfecties omhoog. Acute luchtweginfectie is een belangrijke oorzaak van kindersterfte. Daarnaast is het aantal kinderen dat lijdt aan ernstige acute ondervoeding tussen juli en december in de getroffen gebieden verdubbeld in vergelijking met 2021. Naar schatting hebben 1,5 miljoen kinderen levensreddende voedingshulp nodig. 

“Het mag dan gestopt zijn met regenen; de impact van de overstromingen op de kinderen in Pakistan is onverminderd groot. Nu de winter komt in Pakistan, maken we ons extra zorgen. In Jacobabad, in het zuiden van Pakistan, is de nachttemperatuur gedaald naar zeven graden. Gezinnen wonen in geïmproviseerde schuilplaatsen naast stilstaand water. In de bergen en hooggelegen gebieden – die ook zijn getroffen door de overstromingen, heeft het gesneeuwd. De temperatuur is daar gedaald onder het vriespunt.” zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.  

Om erger te voorkomen, zijn 800.000 kinderen gescreend op ondervoeding. Hiervan waren er 60.000 ernstig acuut ondervoed. Deze kinderen krijgen therapeutische voeding. UNICEF heeft nu bijna 1,5 miljoen mensen bereikt met gezondheidszorg. 4,5 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen polio in de door overstromingen getroffen districten. Ook heeft UNICEF meer dan een miljoen mensen toegang gegeven tot schoon drinkwater.  

Nu meer families weer terug naar huis keren, past UNICEF haar hulpverlening aan. De kinderrechtenorganisatie ondersteunt de overheid om weerbaar te worden tegen klimaatcrisissen en helpen hen systemen te herstellen, zoals toegang tot water, onderwijs en gezondheid. 

UNICEF roept de internationale gemeenschap dringend op om hulp te bieden: voor de korte termijn, maar ook lange termijn. Zo kan er duurzame hulp geboden worden, kunnen klimaatbestendige infrastructuur en diensten worden gebouwd en kunnen kinderen beschermd worden.