UNICEF: Wereldwijd meer kinderen noodhulp nodig dan ooit tevoren

5 december 2022

DEN HAAG - UNICEF heeft in 2023 een recordbedrag nodig van 10,3 miljard dollar voor noodhulp aan meer dan 173 miljoen mensen in 155 landen en gebieden. Onder hen 110 miljoen kinderen die zijn getroffen door humanitaire crises, de gevolgen van klimaatverandering en de covid-pandemie en die in grote humanitaire nood verkeren. Op dit moment hebben meer kinderen noodhulp nodig dan ooit tevoren, stelt de VN-kinderrechtenorganisatie.

Kinderen wachten op hun beurt bij een uitdeelpunt voor schoon drinkwater van UNICEF in het door overstroming getroffen Lasbela-district, Pakistan.

‘Wereldwijd worden miljoenen kinderen geconfronteerd met een levensgevaarlijke mix van crises, conflicten, ontheemding, uitbraken van ziekten en toenemende ondervoeding. De gevolgen van klimaatverandering verergeren deze crises en zorgen voor nieuwe. Het is juist nu van cruciaal belang dat we voldoende middelen hebben om deze kinderen op tijd te bereiken met humanitaire hulp’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Elk jaar publiceert UNICEF een rapport over noodhulp, het zogenaamde Humanitarian Action for Children (HAC) rapport. Het rapport geeft een overzicht van de behaalde resultaten, maar ook van de plannen en benodigdheden voor het komende jaar. Vandaag verschijnt het rapport voor 2023.

Dit jaar begon met naar schatting 274 miljoen mensen die humanitaire hulp en bescherming nodig hadden. Gedurende het jaar is dat aantal fors toegenomen door conflicten, waaronder de oorlog in Oekraïne. Maar ook door toenemende voedselonzekerheid als gevolg van klimaatverandering, dreigende hongersnood en verwoestende overstromingen, zoals in Pakistan. In de hele wereld is daarnaast een opleving te zien van ziektes als cholera en mazelen, die een extra gevaar vormen voor kinderen in noodsituaties. Ook de blijvende gevolgen van de COVID-19-pandemie en de wereldwijde economische ontwrichting en instabiliteit, waaronder inflatie en snel stijgende kosten van voedsel en brandstof, hebben een verwoestende impact op het leven en het welzijn van miljoenen kinderen.  

Klimaatverandering verergert de omvang en intensiteit van noodsituaties. De afgelopen 10 jaar waren de warmste ooit gemeten en het aantal klimaatgerelateerde rampen is in de afgelopen 30 jaar verdrievoudigd. Vandaag de dag leven meer dan 400 miljoen kinderen in gebieden met hoge of extreem hoge waterkwetsbaarheid. Tegelijkertijd steekt een recordaantal kinderen de grens over, met familie of alleen. In totaal zijn wereldwijd bijna 37 miljoen kinderen ontheemd als gevolg van opeenvolgende crises. Zo’n hoog aantal ontheemde kinderen is sinds de Tweede Wereldoorlog niet voorgekomen.

UNICEF wil het komende jaar kinderen in nood bereiken met concrete hulp, zoals behandeling van ernstige acute ondervoeding, mazelenvaccinaties, schoon drinkwater, geestelijke gezondheidszorg, programma’s tegen uitbuiting en misbruik en toegang tot onderwijs. De gebieden en noodsituaties waarvoor het meeste geld nodig is, zijn Afghanistan (1,65 miljard dollar), Oekraïne en omringende landen die vluchtelingenhulp bieden (1,058 miljard dollar), de Syrische vluchtelingencrisis (867 miljoen dollar), de Democratische Republiek Congo (862 miljoen dollar) en Ethiopië (674 miljoen dollar).

‘De verwoestende gevolgen van klimaatverandering vormen een altijd aanwezige bedreiging voor kinderen’, zegt Laszlo. ‘Daarom geven we voorrang aan programma’s voor klimaatadaptatie en het opbouwen van veerkracht. Daarmee kunnen we kinderen bereiken die op dit moment crises doormaken, maar we helpen hen ook om zich voor te bereiden op de crises die nog komen.’

In het afgelopen jaar bereikte UNICEF in samenwerking met lokale partner-organisaties miljoenen kinderen met noodhulp. Zo werden 23,8 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen, 2,6 miljoen kinderen kregen behandeling voor ernstige acute ondervoeding, 28 miljoen kinderen konden naar school, nog eens 13 miljoen kinderen hadden toegang tot geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning en 25,9 miljoen mensen kregen schoon (drink)water.

Typhoon Odette raasde door 11 van de 17 regio's van de Filipijnen en liet duizenden gezinnen achter zonder onderdak, voedsel en schoon water.

Typhoon Odette raasde door 11 van de 17 regio's van de Filipijnen en liet duizenden gezinnen achter zonder onderdak, voedsel en schoon water

Typhoon Odette raasde door 11 van de 17 regio's van de Filipijnen en liet duizenden gezinnen achter zonder onderdak, voedsel en schoon water